To je to što me zanima!

Tko su članovi komisije koja je pokušala riješiti sporni test?

Državna matura: Čak 12 stručnjaka iz cijele Hrvatske rješavalo je maturalni ispit iz hrvatskog jezika. Otkrili su nejasnoće, a sada im neki kolege to zamjeraju
Vidi originalni članak

Ima ljudi koji misle da je priča oko mature bila prenapuhana, a čak nas prozivaju da smo svojim sudom o ispitu namjerno išli protiv drugih kolega. No to je potpuno netočno, jer nas je u svemu vodio samo profesionalni altruizam i želja da uputimo na postojeće probleme, objašnjavaju doc.dr.sc. Marko Alerić (42), prof.dr.sc. Dragutin Rosandić (82), prof. Sanja Zolić Neralić (50), prof. Zdenka Burda (52) i prof. Dario Budimir (39) iz Zagreba te prof. Lilijana Radobuljac (43) iz Vukovara. Uz njih, još je šest profesora iz Rijeke i Splita rješavalo ispit.

- Svi smo došli pripremljeni i u vrlo smirenoj atmosferi govorili smo o problemima.

Na maturi nedostaju tekstovi iz drugih jezičnih stilova poput publicistike i slično - objasnila je prof. Burda. Ona predaje hrvatski jezik učenicima u Prirodoslovnoj gimnaziji u Zagrebu i iza sebe ima više od 29 godina nastavničkog staža. Ima supruga i dvoje djece, studenta i gimnazijalca kojeg tek čeka matura. Najstariji član skupine je prof. Rosandić iz čijih su udžbenika mnoge generacije učile hrvatski jezik i književnost. U akademskom svijetu u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, slovi kao vrsni stručnjak, a neke članice skupine bile su njegove studentice na fakultetu.

- Imam suprugu, sina i dvoje unučadi, te praunuka Luku. Djeca su vani, pa pratim i njihov sustav školovanja. Vani se od učenika traži da naučeno znanje mogu primijeniti. Iako sam prošao mnoge reforme školstva, nedostaje nam još jedna koja bi stvari dovela u red - objašnjava profesor. Autor je više od 20 stručnih i znanstvenih knjiga. Unatoč svemu, nema mobitel, a sve tekstove još piše na pisaćoj mašini Biser, Biserici kako joj tepa, iz 60-ih godina. Najmlađi član skupine je ravnatelj Klasične gimnazije u Zagrebu, Dario Budimir. Ima 14 godina staža. Pripremao je brojne generacije učenika za natjecanja u poznavanju hrvatskog jezika, i većina je ostvarila zavidne rezultate i zauzela visoka mjesta. Ujedno je voditelj antičke dramske grupe u svojoj školi. Zaljubljenik je u kazalište.

- Znamo da je teško sastaviti test. No ako nakon mature izlaze zbunjeni učenici, pogotovo na osnovnoj razini, onda je jasno da tu nešto nije u redu - objašnjava Budimir. S tim se slaže i prof. Sanja Zolić Neralić. Predaje hrvatski jezik učenicima u zagrebačkoj VII. gimnaziji, a ima 25 godina predavačkog iskustva. - Reakcija učenika na maturu posljedica je neusklađenosti. Tijekom školovanja uče jedno, a kad dođe matura, bude drugo - objašnjava majka dvoje djece. Njezina kći, danas studentica, bila je prva generacija učenika koji su polagali državnu maturu.

>>> Cijeli članak pročitajte u 24sataExpressu

Idi na 24sata

Komentari 8

  • feba 02.06.2012.

    Sve ovo samo ukazuje kako je ministar Jovanović dobro napravio što je stao na stranu učenika i omogućio ovakvu provjeru testa.Čestitke.

  • user_89542 02.06.2012.

    Pitam se nadalje..kuda će se sve to zaposlit sa tim silnim fakultetima...slavistike, hungarologije, talijanistike, egiptologije, svemirologije....pa mi smo bačeni na koljena ...mai smo vremeplov koji vozi u rikverc...pa mi se vraćamo u doba feuda, robne razmjene...ti radiš a ja tim dajem todo bonove...ti radiš a dobijaš svinjske polovice koje prodaješ svojoj rodbini da bi platio rate kredita, ti radiš za šaku riže jer su neoliberalna govna osmislila pojam "tržište rada"...koje kaže da blagajnica nikad neće otić na more jer nije zaslužila..ona samo tipka....Pa probajte vi tipkat majku vam hebem...kad je red od 30 frustriranih pemzionera i nadobudnih klinaca....pa blagajnice u HR bi trebale imat beneficiju sa kakvom stokom rade!!! Njima ne treba poznavanje Marka Marulića...već poznavanje borilčakih vještina i psihologije!! Mi smo zadnja rupa na sviralu a mislimo da smo netko....mi neznamo ni filma snimit koliko se visoko držimo!!

  • user_89542 02.06.2012.

    Poznavanje boje Juditina prstena čovjeku može zatrebat samo u nekom kvizu sa Tarikom Filipović...i to je naprosto mlaćenje prazne slame!! Naše školostvo je stvoreno samo zaštrebere..nabubam gradivo i sipam iz rukava..ali nema razumjevanja..sutra je već sve zaborvaljeno!! Tako se već godinama stvara sloj tih štrebera koji završavaju fakultete ali nije nužno da su sposobni, pametni i vrijedni...oni su naprosto štreberi i od njih nitko neće imat koristi!! Jednom sam bio na ispitu..ženska sipa iz rukava knjigu....sve napamet, gdje je točke, zarez...sve ...mane bilo stid slušat....ja se pokunjio..reko pa ja pojma nemam!! Kad odjednom profesorica kaže da joj štreberica objasni jedan termin što je u recitaciji izrekla...a štreberica zanijemila(gdje ćeš ju prekinut u recitiranju)...trebala je samo objasnit jedan pojam ...a štreberica stala..puf, pant, njem, šut,, mammmm, paaaa....to je hrvatsko školstvo!! Na kraju profesorica pita..jel tko drugi zna...ja se javim i pitam jel mogu svojim riječima..kaže ona..može...i ja svojim riječima objasnim pojam kojeg štreberica nije imala pojma objasnit...kolega dajte vamo index..petica, možete ići!! A štreberica sa Juditinim prstenom dobila trojku!! Štreberice ne sastavljaju svemirske brodove, štreberice ne mogu stvorit auto poput golfa dvice, štreberice ne mogu rukovodit...a ova država je puna štrebera!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare