To je to što me zanima!

Tko učestalo daruje krv, neće plaćati participaciju

Pitanja vezana uz reformu zdravstva, možete nam postaviti na telefon 0800 242424, e-mail: reporter@24sata.hr ili Oreškovićeva 3d, Zagreb
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj vrlo često pacijent prerano umre iako se to pravilnim zdravstvenim sustavom moglo izbjeći, dio je obrazloženja Health Consumer Powerhousea, ustanove iz Bruxellesa koja ocjenjuje zdravstvenu skrb s gledišta prosječnog pacijenta. Ocijenili su kako naša zemlja ima jedan od najgorih sustava zdravstvene skrbi u Europi. Ono što su ocijenili dobrim je to što si pacijenti mogu priuštiti zubara te u jednom danu doći do obiteljskog liječnika. Prema njihovom istraživanju, Hrvatska zauzima 29. mjesto od 31 zemlje koje su ocjenjivali.

VI PITATE, MI ODGOVARAMO
P: Do sada su dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 50 puta bili oslobođeni plaćanja participacije. Kako će to biti regulirano po zdravstvenoj reformi?
D: Muškarci koji daruju krv više od 35 puta bit će oslobođeni plaćanja participacije, kao i žene koje daruju krv više od 25 puta.

P: Branitelj sam s punim braniteljskim stažom. U mirovinu sam otišao kao policajac. Hoću li morati plaćati participaciju?
D: Država će plaćati dopunsko osiguranje za hrvatske ratne vojne invalide i oni neće plaćati participaciju. Ako nije riječ o ratnom vojnom invalidu, ovisit će o visini njegovih primanja. Ukoliko branitelj prima više od 2000 kuna mirovine, plaćat će participaciju ili će morati uplaćivati dopunsko osiguranje.

P: Hoće li obitelji hrvatskih branitelja biti oslobođeni plaćanja participacije?
O: Zavisi. Ako branitelj prima mirovinu od 6000 kn, a uzdržava nezaposlenu suprugu i dvoje školaraca, tad će i on i njegova obitelj biti oslobođeni plaćanja participacije. Bitno je da, kad podijelimo taj iznos s brojem uzdržavanih članova obitelji, iznos po članu ne prelazi 2000 kn. U ovom primjeru po članu obitelji ispada 1500 kn.

P:Je li riječ o primanjima koja iznose 2000 kuna bruto ili neto?
O: Umirovljenici i zaposleni s primanjima manjim od 2000 kuna neto neće plaćati participaciju. Dopunsko osiguranje za njih će plaćati država.

P: Zašto je u vašim novinama pisalo da će participacije biti oslobođeni zaposleni i umirovljenici s primanjima do 2000 kuna, a u svim drugim novinama piše do 2600 kuna?
O:Istinit je podatak da će participacije biti oslobođeni zaposleni te umirovljenici s primanjima manjim od 2000 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • MATIJA77 14.11.2008.

    a što je s Hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji nemaju nikakva primanja i imaju djecu školarce?

  • sprinterica 14.11.2008.

    ovo se svodi na laganje, kao i to da djeca ne plaćaju participaciju. zato ću ja pitati gospodina ministra zašto ja svojoj kćeri kad vadi krv moram platiti 30 kn jer pretragu iz krvi koju traži liječnica socijalno ne pokriva...... i tako svaki put ako želim znati je li mi s djetetom sve u redu neophodna mi je ta pretraga i svaki put ju uredno platim

  • Pichlyk 14.11.2008.

    SRAMOTA! Više ni sami ne znaju kako bi i na koji način narod izrabljivali...

Komentiraj...
Vidi sve komentare