Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Tko učestalo daruje krv, neće plaćati participaciju

Pitanja vezana uz reformu zdravstva, možete nam postaviti na telefon 0800 242424, e-mail: reporter@24sata.hr ili Oreškovićeva 3d, Zagreb

D.Puklavec
Foto: D.Puklavec
8 komentara

U Hrvatskoj vrlo često pacijent prerano umre iako se to pravilnim zdravstvenim sustavom moglo izbjeći, dio je obrazloženja Health Consumer Powerhousea, ustanove iz Bruxellesa koja ocjenjuje zdravstvenu skrb s gledišta prosječnog pacijenta. Ocijenili su kako naša zemlja ima jedan od najgorih sustava zdravstvene skrbi u Europi. Ono što su ocijenili dobrim je to što si pacijenti mogu priuštiti zubara te u jednom danu doći do obiteljskog liječnika. Prema njihovom istraživanju, Hrvatska zauzima 29. mjesto od 31 zemlje koje su ocjenjivali.

VI PITATE, MI ODGOVARAMO
P: Do sada su dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 50 puta bili oslobođeni plaćanja participacije. Kako će to biti regulirano po zdravstvenoj reformi?
D: Muškarci koji daruju krv više od 35 puta bit će oslobođeni plaćanja participacije, kao i žene koje daruju krv više od 25 puta.

P: Branitelj sam s punim braniteljskim stažom. U mirovinu sam otišao kao policajac. Hoću li morati plaćati participaciju?
D: Država će plaćati dopunsko osiguranje za hrvatske ratne vojne invalide i oni neće plaćati participaciju. Ako nije riječ o ratnom vojnom invalidu, ovisit će o visini njegovih primanja. Ukoliko branitelj prima više od 2000 kuna mirovine, plaćat će participaciju ili će morati uplaćivati dopunsko osiguranje.

P: Hoće li obitelji hrvatskih branitelja biti oslobođeni plaćanja participacije?
O: Zavisi. Ako branitelj prima mirovinu od 6000 kn, a uzdržava nezaposlenu suprugu i dvoje školaraca, tad će i on i njegova obitelj biti oslobođeni plaćanja participacije. Bitno je da, kad podijelimo taj iznos s brojem uzdržavanih članova obitelji, iznos po članu ne prelazi 2000 kn. U ovom primjeru po članu obitelji ispada 1500 kn.

P:Je li riječ o primanjima koja iznose 2000 kuna bruto ili neto?
O: Umirovljenici i zaposleni s primanjima manjim od 2000 kuna neto neće plaćati participaciju. Dopunsko osiguranje za njih će plaćati država.

P: Zašto je u vašim novinama pisalo da će participacije biti oslobođeni zaposleni i umirovljenici s primanjima do 2000 kuna, a u svim drugim novinama piše do 2600 kuna?
O:Istinit je podatak da će participacije biti oslobođeni zaposleni te umirovljenici s primanjima manjim od 2000 kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message