To je to što me zanima!

Merčep: Ne osjećam se krivim ni po jednoj točki optužnice

Tomislava Merčepa se tereti da je znao, a nije spriječio odvođenja i ubijanja civila s područja Pakraca, Kutine i Zagreba 1991. godine. Jutros mu je počelo suđenje
Vidi originalni članak

Suđenje Tomislavu Merčepu za ratni zločin počelo je u petak na Županijskom sudu u Zagrebu. Današnja glavna rasprava počela je čitanjem optužnice. Merčep je nakon toga rekao kako je optužnicu razumio i da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki.

Vesna Šerić, neuropsihijatrica koja je Merčepa pregledala prije saslušanja, je rekla kako je sposoban pratiti suđenje i to dva puta po 45 minuta s pauzom i rekla je kako je Merčep neurološki relativno stabilan. Merčep kojeg su na suđenje doveli iz pritvora je naime ima dva moždana udara. Optužnicu je saslušao mirno, bez reakcija. 

Obrana je predložila svjedoke. Među njima ima zanimljivih imena kao što su Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Josip Perković, Žarko Domljan, Franjo Gregurić, Ivan Vekić,  Smiljan Reljić i dr. Obrana naime tvrdi kako oni imaju saznanja o ustroju MUP-a odnosno rezervnog ustroja MUP-a, ali i o dužnostima koje je Merčep imao.

Dvorana je u prvom dijelu suđenja bila puna. Suđenje su pratili predstavnici udruga branitelja, ali i obitelji žrtava.    

U drugom dijelu suđenja Vijeće je prihvatilo sve dokazne prijedloge i svjedoke obrane i tužitelja. Ročište je završilo oko 12.30 sati. Suđenje bi se trebalo nastaviti 16. ožujka. 

Merčepa se tereti da je znao, a nije spriječio odvođenja i ubijanja civila s područja Pakraca, Kutine i Zagreba 1991. godine. U to je vrijeme bio savjetnik ministra policije i zapovjednik pričuvnog sastava MUP-a.

Idi na 24sata

Komentari 136

  • user_146278 12.02.2012.

    Ljudi, niste li se zapitali da su ti navodni "civili" imali oružje i naoružavali srpska sela u vrijeme i prije početka rata, i da su bili u KOS-u i radili protiv RH. Vjerujte mi nisu oni bili samo jadni civili... Zato nam se i sudi u Hagu (jer nismo kao narod hrvatski složni i prodali smo svoje generale za ulazak u EU) gotovo jednako kao i srpskim generalima kao da smo agresori, a branili smo svoje, a što bi tek bilo da smo mi bili agresori u Srbiji?

  • ivič 11.02.2012.

    nisi upravu u ovom ratu sam izgubio brata a sam proveo 5g na ratištu ali ni jedan zločin ne opravdavam a Merčep je kriv po mnogim optužnicama!Dok smo mi 93 ratovali on je bio u Saboru i srao praznu slamu a u Vukovarskoj ni jednom nije imao vremena primiti ranjenike koji su dolazili sa svih strana za pomoč!Prije mirne integracije Vukovara u Vrbovcu drži govor citiram!Zapamtite učučemo u Vukovar ni jedan Srbin nesmije ostati ni u koljevci jer za 20g.taj če pucati po nama!Taj dan me bilo sram što sam Hrvat i branitelj!

  • eurofob 11.02.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare