To je to što me zanima!

Top restorani: Istrijanka Lidia vlada gastroscenom u SAD-u

Hrvatica Lidia Bastianich je kao djevojčica iz rodne Pule otišla u Italiju, a danas je jedna od najpoznatijih kuharica u SAD-u. Njen sin je u žiriju američkog Masterchefa
Vidi originalni članak

Ljudima najradije pokazujem jednostavne recepte, oni su najbolji. Jednostavne stvari najteže je dobro napraviti jer se nemaš iza čega skriti, kaže Lidia Matticchio Bastianich, jedna od najpopularnijih američkih televizijskih kuharica i ovogodišnja dobitnica Emmyja za najbolju voditeljicu kulinarske emisije. 

Ta rođena Puljanka Amerikance na televiziji uči kuhati već petnaest godina (emisije su joj već dvaput bile nominirane pa joj je ovaj Emmy zapravo treća sreća), a prije toga pokorila je iznimno zahtjevnu restoransku scenu New Yorka. Strast prema gastronomiji naslijedio je Lidijin sin Joe Bastianich, sudac u dvije američke verzije 'Masterchefa' i talijanskoj inačici showa. Kolega mu je jezičav Gordon Ramsay, ali Joe slovi kao najstroži u žiriju. 

Majka i sin imaju cijeli lanac restorana, od čega je pet na Manhattanu. 'Del Posto', koji su otvorili s partnerom Mariom Batalijem, također poznatim TV kuharom, časopis Time Out New York stavio je na prvo mjesto najboljih njujorških restorana.

Smješten u elitnom Chelseaju, 'Del Posto' nudi vrhunsku talijansku kuhinju (Batali je poznat po ambiciji da talijansku digne na razinu visoke francuske kuhinje), a posjetitelji komentiraju kako možda i jest bilo skupo, ali opet jeftinije od puta u daleku Italiju. 

Lidia i Joe Bastianich s Batalijem su 2010. na otmjenoj Petoj aveniji otvorili 'Eataly', kombinaciju restorana i tržnice koja se prostire na čak 4545 kvadratnih metara. Otvorenje nije propustio ni njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg, a vlasnicima je zahvalio što su stvorili 300 novih radnih mjesta.

Lidijina priča o uspjehu počela je u malo manje otmjenom Queensu, točnije u Astoriji, četvrti u kojoj živi mnogo Talijana, Hrvata i doseljenika iz drugih balkanskih zemalja, pa ne čudi što ima i popriličan broj pekarnica. U jednoj od njih Lidia je počela raditi s 14 godina, a šef i vlasnik joj je bio otac filmskog negativca Christophera Walkena.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 31

  • nevenka vrtaric 09.06.2019.

    Ima super recepte.

  • perunovic_1 23.10.2013.

    Istrijanka Nije Istranka nego ISTRIJANKA . E pa lijepo , lijepo od vas novinari/

  • roly1 23.10.2013.

    istrijanka ,talijanka, ma ni gradonačelnik u USA ne zaboravi pohvaliti privatnika koji daje delo, njoj neka pošalju ponudu iz vlade da otvori restoran u HR, di su nam skupa predstavništva sada,

Komentiraj...
Vidi sve komentare