To je to što me zanima!

Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"

Festival poduzetništva okupio je deset obrtnika iz Zadra i okolice i još toliko iz ostatka Hrvatske. Hit je bila tjestenina s junetinom, umakom, raznim povrćem i maslinovim uljem
Vidi originalni članak

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova “Moja poduzetna Hrvatska”, kojeg organizira medijska grupa Styria sa svojim brendovima Večernji list, 24 sata i Poslovni dnevnik, okupio je u subotu u Zadru 20-ak malih poduzetnika koji su predstavili svoju ponudu.

Kako je istaknuo Ivica Katić, pročelnik za gospodarstvo i poduzetništvo Grada Zadra, ovakve manifestacije su nužne kako bi mali poduzetnici lakše našli put do novih kupaca. Na povijesnom zadarskom Trgu Petra Zoranića uz poznatiju znamenitost Pet bunara, na štandovima je svoj asortiman predstavilo desetak poduzetnika iz Zadra i okolice te toliko njih iz ostatka Hrvatske.

Berislava Ćurčin iz Starigrada na Hvaru i njezin OPG Lavanda su bili među izlagačima na zadarskom Festivalu. Berislava se već 30 godina bavi proizvodnjom kozmetike od mediteranskog bilja, a posebice o lavande, ružmarina, smilja i kadulje. U asortimanu ima 31 certificirani proizvod, a kako sama kaže, svake godine dobiva nekoliko medalja na raznim specijaliziranim sajmovima. OPG Damjanić-Babac, kojeg vodi bračni par Sandra Babac i Alan Damjanić iz Poljica kod Zadra, predstavili su se sa svojim ekološkim brendom Šinjorina smokva, koji obuhvaća pet džemova od smokve, dunje, maraske, šljive i mandarine.

Kuharski akademik Branko Ognjenović je i na ovom festivalu imao svoj tradicionalni kuharski show. Zadranima, kao i njihovim brojnim gostima, Ognjenović i njegov mladi kolega Matko Bukovec pripremili su “makarone šporke”, odnosno tjesteninu s junetinom. Kuhari iz konzultantske tvrtke Majstor kuhar, koja promovira zdrav način prehrane baziran na zdravim, prirodnim i domaćim proizvodima, pojašnjavaju da se radi o tradicionalnom dalmatinskom ljetnom jelu koje se bazira na junećem umaku, raznom povrću te neizostavnom maslinovom ulju.

Ognjenović je pripremao ovo jelo u zadarskoj socijalnoj ustanovi Dom sv. Frane koja se brine za odrasle i nemoćne, a tom prigodom je dao nekoliko korisnih savjeta tamošnjim kuharicama, a istodobno i donirao 50 porcije “makarona šporkih” njihovim štićenicima.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Old Kresoje 09.10.2016.

    Razgrabili bi ljudi i **vno ako je džabe.

  • Battler 09.10.2016.

    Navikavaju nas na javne kuhinje

  • --- DAVOR --- 08.10.2016.

    Razgrabili bi i diljem ostatka Hrvatske da se je dijelilo, kruha gladan narod koji bira HDZ-SDP ni ne može drugo očekivat. Birajte i dalje za lopovluk i prazne želuce al ne kmečite onda više!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare