Obavijesti

News

Komentari 8

Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"

Tradicionalno jelo: Zadrani su razgrabili "makarone šporke"

Festival poduzetništva okupio je deset obrtnika iz Zadra i okolice i još toliko iz ostatka Hrvatske. Hit je bila tjestenina s junetinom, umakom, raznim povrćem i maslinovim uljem

Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova “Moja poduzetna Hrvatska”, kojeg organizira medijska grupa Styria sa svojim brendovima Večernji list, 24 sata i Poslovni dnevnik, okupio je u subotu u Zadru 20-ak malih poduzetnika koji su predstavili svoju ponudu.

Kako je istaknuo Ivica Katić, pročelnik za gospodarstvo i poduzetništvo Grada Zadra, ovakve manifestacije su nužne kako bi mali poduzetnici lakše našli put do novih kupaca. Na povijesnom zadarskom Trgu Petra Zoranića uz poznatiju znamenitost Pet bunara, na štandovima je svoj asortiman predstavilo desetak poduzetnika iz Zadra i okolice te toliko njih iz ostatka Hrvatske.

Berislava Ćurčin iz Starigrada na Hvaru i njezin OPG Lavanda su bili među izlagačima na zadarskom Festivalu. Berislava se već 30 godina bavi proizvodnjom kozmetike od mediteranskog bilja, a posebice o lavande, ružmarina, smilja i kadulje. U asortimanu ima 31 certificirani proizvod, a kako sama kaže, svake godine dobiva nekoliko medalja na raznim specijaliziranim sajmovima. OPG Damjanić-Babac, kojeg vodi bračni par Sandra Babac i Alan Damjanić iz Poljica kod Zadra, predstavili su se sa svojim ekološkim brendom Šinjorina smokva, koji obuhvaća pet džemova od smokve, dunje, maraske, šljive i mandarine.

Kuharski akademik Branko Ognjenović je i na ovom festivalu imao svoj tradicionalni kuharski show. Zadranima, kao i njihovim brojnim gostima, Ognjenović i njegov mladi kolega Matko Bukovec pripremili su “makarone šporke”, odnosno tjesteninu s junetinom. Kuhari iz konzultantske tvrtke Majstor kuhar, koja promovira zdrav način prehrane baziran na zdravim, prirodnim i domaćim proizvodima, pojašnjavaju da se radi o tradicionalnom dalmatinskom ljetnom jelu koje se bazira na junećem umaku, raznom povrću te neizostavnom maslinovom ulju.

Ognjenović je pripremao ovo jelo u zadarskoj socijalnoj ustanovi Dom sv. Frane koja se brine za odrasle i nemoćne, a tom prigodom je dao nekoliko korisnih savjeta tamošnjim kuharicama, a istodobno i donirao 50 porcije “makarona šporkih” njihovim štićenicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Mladić bježao po Hrvatskoj, probio rampu na granici, udario u policijsku blokadu i poginuo
DETALJI UŽASA KOD KAMENSKOG

Mladić bježao po Hrvatskoj, probio rampu na granici, udario u policijsku blokadu i poginuo

Policija je na dijelu ceste Tomislavgrad-Prisoje stavila blokade u koje je mladić iz Bugojna udario, zbog čega je i smrtno stradao. Doznajemo da je i ranije u dva navrata bio na graničnom prijelazu Kamensko...
FOTO Geni, geni kameni! Ovo su kuće u rodnim selima kandidata za Pantovčak: 'Rado oni dođu'
PETORKA IZ ISTOG KRAJA

FOTO Geni, geni kameni! Ovo su kuće u rodnim selima kandidata za Pantovčak: 'Rado oni dođu'

ZAUVIJEK SUSJEDI Naša novinarska ekipa obišla je rodna mjesta roditelja predsjedničkih kandidata koji dolaze iz zaleđa Dalmacije i susjedne BiH.