To je to što me zanima!

"Traju pregovori o mjestu budućeg summita s Kimom"

Tijekom povijesnog susreta, prvom između jednog američkog predsjednika i nasljednika dinastije Kim, sjevernokorejski čelnik se obvezao na potpunu denuklearizaciju korejskog poluotoka
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u nedjelju da traju pregovori o mjestu njegovog budućeg summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

"Dogovaramo mjesto, koje će biti uskoro objavljeno", rekao je Trump novinarima na pitanje o novom susretu.

"Oni žele susret i mi želimo susret. Dobro komuniciramo sa Sjevernom Korejom", rekao je i bez drugih pojedinosti dodao da je vodio indirektne razgovore s Kim Jong Unom.

Donald Trump (72) i Kim Jong Un, koji je mlađi od njega više od 30 godina, sastali su se prvi puta u lipnju prošle godine u Singapuru.

SPOR OKO ZIDA Trump i demokrati posvađani: Vlada je i dalje u blokadi...

Tijekom povijesnog susreta, prvom između jednog američkog predsjednika i nasljednika dinastije Kim, sjevernokorejski čelnik se obvezao na potpunu denuklearizaciju korejskog poluotoka, bez pojedinosti i kalendara. Nakon tog susreta pregovori su u zastoju.

Washington zahtijeva potpunu denuklearizaciju Sjevera prije ukidanja sankcija, dok Pyongyang optužuje Sjedinjene Države da zahtijevaju jednostrano sjevernokorejsko razoružanje bez ikakvog ustupka.

PRIMIO JE PISMO Trump očekuje da će se uskoro sastati s Kim Jong Unom

Trump je rekao u nedjelju da će sankcije biti zadržane do pojave vrlo pozitivnih rezultata.

Tijekom novogodišnjeg obraćanja Kim je izjavio da je u svakom trenutku spreman na susret s Trumpom, ali je također upozorio da bi Pyongyang mogao promijeniti stajalište ako Washington zadrži gospodarske sankcije Sjevernoj Koreji.

Jugoistok Azije oprezan prema kineskim projektima, skeptičan prema SAD-u

Zemlje jugoistoka Azije trebale bi biti oprezne u pregovorima s Kinom oko njezinog projekta Jedan pojas, jedan  put (BRI) kako ne bi ostale u neodrživom dugu, smatra 70 posto ispitanika u anketi objavljenoj u ponedjeljak. 

Jugoistočna Azija sve je skeptičnija oko američke predanosti regiji u svojstvu strateškog partnera i izvora sigurnosti, dok se utjecaj Kine smatra sve snažnijim, i politički i gospodarski, pokazalo je istraživanje provedeno na oko tisuću ispitanika iz svih deset država Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Anketa je provedena na ljudima iz vlada, akademske i poslovne zajednice, iz civilnog društva i medija. 

"Uobičajena tvrdnja da Kina drži gospodarsku sferu dok SAD svoj utjecaj pokazuje političko-strateškoj domeni se u vidu novih zaključaka mora revidirati", stoji u zaključcima ankete. 

Gotovo polovica ispitanika smatra kako će projekt Jedan pojas, jedan put kineskog predsjednika Xija Jinpinga, prozvan i novim Putem svile, dodatno dovesti zemlje ASEAN-a "u sferu Kine", trećina njih smatra kako projektu nedostaje transparentnosti, a 16 predviđa njegovu propast. 

Oko 70 posto ispitanika misli kako njihove vlade "moraju biti oprezne u pregovaranju BRI projekata kako bi izbjegle neodržive dugove Kini". Najviše ih to misli u Maleziji, Filipinima i Tajlandu. 

Neke zapadne vlade optužuju Peking da kroz inicijativu stavlja države u dužničku zamku, no Kina to odbacuje. 

Oko 73 posto ispitanika smatra kako Kina ima najveći ekonomski utjecaj u regiji, a vjeruje se kako ima veći politički i strateški utjecaj od SAD-a. 

Šest od deset ispitanika smatra kako je američki utjecaj globalno oslabio u posljednjih godinu dana, a dvije trećine misle kako se smanjio i američki angažman na jugoistoku Azije. Oko trećine njih ima malo ili nema uopće povjerenja u SAD kao strateškog partnera i izvora regionalne sigurnosti. 

Manje od jednog od deset ispitanika smatra Kinu dobronamjernom silom, a polovica tvrdi kako Peking ima namjeru pretvoriti "jugoistok Azije u svoju sferu utjecaja". 

Autori istraživanja zaključuju kako takvi rezultati trebaju Kini služiti kao "poziv za buđenje" da radi protiv svog negativnog ugleda u toj regiji. 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 07.01.2019.

    .....raspada se kapitalizam...puca po svim savovima....naprijed...Kina naprid Rusi...

  • stari mudrac 06.01.2019.

    ode američka vojska s korejskog poluotoka. dobar dogovor.

Komentiraj...
Vidi sve komentare