To je to što me zanima!

Traže da se zabrani korištenje izraza "poljski logori smrti"

U zakonu stoji da se novčanim ili zatvorskim kaznama do tri godine kažnjava one koji "naciji ili poljskoj državi" pripisuju zločine koje su počinili njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj
Vidi originalni članak

Poljski Senat izglasao je u noći sa srijede na četvrtak kontroverzni zakon o Holokaustu, namijenjen obrani imidža Poljske, koji je naljutio Izrael i izazvao ozbiljno upozorenje Amerikanaca.

Da bi stupio na snagu, zakon još treba potpisati poljski predsjednik Andrzej Duda.

SAD je u srijedu izrazio "zabrinutost" zbog posljedica tog zakona. Mogao bi imati "posljedice na interese i strateške odnose Poljske, uključujući sa SAD-om i Izraelom", upozorila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert, ocjenjujući da bi eventualne podjele između saveznika "koristile jedino našim suparnicima".

Pozvala je Poljsku "da preispita zakon u svjetlu njegovih mogućih posljedica na slobodu govora i našu sposobnost da budemo dobri partneri".

U spornom zakonu stoji da se novčanim ili zatvorskim kaznama do tri godine kažnjava one koji "naciji ili poljskoj državi" pripisuju zločine koje su počinili njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj.

U očima konzervativaca na vlasti u Poljskoj radi se prvenstveno u sprečavanju korištenja izraza "poljski logori smrti" za logore koje su otvorili njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj.

Izraelske dužnosnike posebno smeta odlomak u kojem vide pokušaj negiranja sudjelovanja nekih Poljaka u istrebljenju Židova, čak mogućnost gonjenja preživjelih iz Holokausta koji bi ukazivali na takve slučajeve.

Nakon usvajanja nacrta zakona u donjem domu u petak, izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je negodovao: "Nećemo tolerirati izvrdavanje istine i novo ispisivanje povijesti ili negiranje Holokausta", kazao je on. Uslijedili su prosvjedi židovskih organizacija u inozemstvu.

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Mustafa Aga 02.02.2018.

    Izraelci bi da citav svet ubede u krivicu oko Holokausta (eto ja sam holokaust napisao velikim slovom da budem na pozitivnoj strani pred gospodinom Netanajahuom) pa da nam udare onako globalno da ih citav svet izdrzava sve do Sudnjega Dana...Ne znam samo kako ce ubediti i pleme Bushmana da su i oni krivi...

  • Zapadnjak_1 01.02.2018.

    kao i obicno, oni koji slave pobjede neprijatelja i terorista koriste priliku da sire lazi i mrznju protiv drzave izrael pricajuci izmisljotine o izraelskim "aktualnim logorima" koji nemaju veze s istinom...

  • Usora1 01.02.2018.

    sve o.k. ne vidim razlog zasto ameri i jevreji pjene. i jednim i drugim bi bilo bolje da vode racuna o aktualnim logorima pod svojom kontrolom u kojima zatoceni ne sade cvijece...

Komentiraj...
Vidi sve komentare