To je to što me zanima!

'Treba naći način za zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske i BiH'

Naveo je i da ga se dojmila Vjetrenica, najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine
Vidi originalni članak

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko izjavio je u utorak u Ravnom na jugu BiH da je potrebno hitno osmisliti projekte kako bi se zaustavio odlazak ljudi iz Hrvatske i BiH te najavio poticanje zajedničkih projekata koji bi se financirali iz fondova Europske unije.

 "Problem za Republiku Hrvatsku i BiH je iseljavanje velikog broja mladih ljudi. Mi gubimo ljude, gubimo populaciju i to nije dobro. Potrebno je hitno smisliti zajedničke projekte kako bi ovdje zadržali ljude", rekao je Karamarko u izjavi za medije nakon što je u Ravnom u pratnji hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića razgovarao s predstavnicima lokalne vlasti.
Rekao je kako su potrebni zajednički projekti dviju država, dodajući da se razgovaralo o proizvodnji hrane na području Popova Polja i Ravnog te turizmu.

"Dogovorili smo se vrlo konkretno da naš ministar (regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav) Tolušić i ministar (turizma Anton) Kliman dođu ovdje i razgovaraju o zajedničkim projektima. Postoje EU fondovi iz kojih se financiraju takvi projekti. Zašto ne bismo uzeli taj novac koji je ionako naš", rekao je  Karamarko.

Naveo je i da ga se dojmila Vjetrenica, najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine na zapadnom rubu Popova polja nedaleko Ravnog.

U utorak je ponovno otvorena za turističku posjetu.  Do sada je ukupno otkriveno oko 6.300 metara podzemnih kanala, a karakteriziraju je speleološke posebnosti prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova. Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a čak 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu.

Karamarko ističe kako je špilja Vjetrenica slabo iskorištena te da treba raditi da bi postala dostupna većem broju turista.
"Ministar Kliman će o tome razgovarati sa svojim kolegama ovdje i on smatra da treba biti puno više posjeta", dodao je Karamarko.

U izaslanstvu RH bili su i ministri turizma Anton Kliman, ministar kulture Zlatko Hasanbegović i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić. 

Idi na 24sata

Komentari 97

  • bajica1009 04.05.2016.

    Kako god počme pomagati HDZ BH nakon toga nestane barem 10 000 gdje završe, kanada, svedska, njemačka, australija,amerika samo im pomažite uskoro ih neće biti za izborne liste popuniti

  • bajica1009 04.05.2016.

    Gade mi se ovi domoljubi nisu u stanju ovdje gdje su na vlasti uraditi ništa a oni bi u drugoj zemlji uredovali, jadna dijeca jadnih roditelja.

  • user_130878 04.05.2016.

    treba vas iselit na goli otok smeca politicka

Komentiraj...
Vidi sve komentare