Obavijesti

News

Komentari 97

'Treba naći način za zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske i BiH'

'Treba naći način za zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske i BiH'
1

Naveo je i da ga se dojmila Vjetrenica, najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine

VIDEO

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko izjavio je u utorak u Ravnom na jugu BiH da je potrebno hitno osmisliti projekte kako bi se zaustavio odlazak ljudi iz Hrvatske i BiH te najavio poticanje zajedničkih projekata koji bi se financirali iz fondova Europske unije.

 "Problem za Republiku Hrvatsku i BiH je iseljavanje velikog broja mladih ljudi. Mi gubimo ljude, gubimo populaciju i to nije dobro. Potrebno je hitno smisliti zajedničke projekte kako bi ovdje zadržali ljude", rekao je Karamarko u izjavi za medije nakon što je u Ravnom u pratnji hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića razgovarao s predstavnicima lokalne vlasti.
Rekao je kako su potrebni zajednički projekti dviju država, dodajući da se razgovaralo o proizvodnji hrane na području Popova Polja i Ravnog te turizmu.

"Dogovorili smo se vrlo konkretno da naš ministar (regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav) Tolušić i ministar (turizma Anton) Kliman dođu ovdje i razgovaraju o zajedničkim projektima. Postoje EU fondovi iz kojih se financiraju takvi projekti. Zašto ne bismo uzeli taj novac koji je ionako naš", rekao je  Karamarko.

Naveo je i da ga se dojmila Vjetrenica, najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine na zapadnom rubu Popova polja nedaleko Ravnog.

U utorak je ponovno otvorena za turističku posjetu.  Do sada je ukupno otkriveno oko 6.300 metara podzemnih kanala, a karakteriziraju je speleološke posebnosti prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova. Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a čak 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu.

Karamarko ističe kako je špilja Vjetrenica slabo iskorištena te da treba raditi da bi postala dostupna većem broju turista.
"Ministar Kliman će o tome razgovarati sa svojim kolegama ovdje i on smatra da treba biti puno više posjeta", dodao je Karamarko.

U izaslanstvu RH bili su i ministri turizma Anton Kliman, ministar kulture Zlatko Hasanbegović i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 97

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti