To je to što me zanima!

Treba normalizirati odnose: U Bijeloj kući sastat će se Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti

Dužnosnici Kosova i Srbije sastat će se početkom rujna u Bijeloj kući u sklopu nastojanja Washingtona da pomogne normalizirati odnose između Prištine i Beograda
Vidi originalni članak

Kosovski premijer Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdili su sastanak 2. rujna u Washingtonu nakon što je u lipnju propao prvi pokušaj okupljanja srpskih i kosovskih čelnika u Bijeloj kući.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi tada je otkazao svoj posjet Washingtonu nakon što je protiv njega podignuta optužnica za ratne zločine.

Dvadeset godina nakon završetka sukoba (1998.-99.), odnosi između Prištine i Beograda su i dalje napeti, Srbija odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine s albanskom većinom, proglašenu 2008. godine.

U BRUXELLESU Beograd i Priština obnovili su dijalog, predsjednik Vučić: 'Pokrenuli smo važne teme'

Europska unija gotovo deset godina vodi pregovore o normalizaciji njihovih odnosa.

Nedavno su se Sjedinjene Države aktivnije uključile u taj proces, posebice Richard Grenell, specijalni izaslanik zadužen za pitanje Kosova kojeg je imenovao predsjednik Donald Trump.

Richard Grenell je na Twitteru napisao da su "zadovoljni što mogu najaviti susret čelnika Kosova i Srbije 2.rujna u Bijeloj kući".

Kosovski premijer Avdullah Hoti je ocijenio da će sastanak biti posvećen "velikim planovima koji će promijeniti  gospodarske izglede Kosova i regije".

VIRTUALNI SAMIT Vučić spreman na bolje odnose s Kosovom, ali ne na ultimatume

Aleksandar Vučić je na tv-kanalu Pink potvrdio da će sudjelovati na tom sastanku na kojem će se razgovarati o gospodarstvu.

Hashim Thaci ne sudjeluje u pregovorima jer je optužen pred Uredom posebnog tužitelja (SPO) u Den Haagu za ubojstva većeg broja osoba u vrijeme kada je on bio jedan od ključnih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Thaci je ranije odbacio svaku umiješanost u ratne zločine.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • kalevala 15.08.2020.

    Samo da Kosovo ne pristane na nejakav dogovor poput Daytona i da ne dobiju nesto piput Republike Srpske, a kosovari predstavnika poput Komsica da ih zastupa uspijesno kao sto on zastupa hrvate.

  • covid19pro 14.08.2020.

    Evo i vučić je uspio doći u bijelu kuću a kolinda samo do ograde😋😋

  • ping-pong 14.08.2020.

    To je igra kao iz Tarantinovih filmova. Nasilnici udu u kucu, siluju, pobiju....dode policija i spasi i oslobodi nekolicinu izbacivsi nasilnike iz kuce. Nakon 22 godine, ti prezivjeli moraju potvrditi svoju slobodu, a nasilnici porucuju: Ne moze to tako, mi da vam priznamo slobodu...a ne ne, moramo i mi nesto dobiti! Cijeli svijet to gleda i naziva "mirovni sastanak"! Nece za vladavine Trumpa nista biti, Joe Biden, ce dovrsiti posao svog pokojnog sina!

Komentiraj...
Vidi sve komentare