To je to što me zanima!

'Trebamo pomoć Frontexa i EU da bi osigurali naše granice'

Moramo postupati s poštovanjem prema ljudima koji dolaze, bilo da se radi o migrantima ili izbjeglicama. Ali moramo paziti na sigurnost - rekla je predsjednica
Vidi originalni članak

- Europa je danas na raskrižju, ali to nije prvi put. Ne smijemo zaboraviti uspjehe, poput pada Berlinskog zida. Migrantska kriza suočava nas s novim izazovima. Povijest se na neki način ponavlja i ovo je test za EU. Ovo nije problem pojedinih članica nego cijele EU - poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s Prvog sastanka mlađih političkih lidera novih zemalja članica EU održanog u zagrebačkom Westinu. Također, zaključila je kako Hrvatska treba ustrajati na nadzoru granice između Turske i Grčke.

- Moramo postupati s poštovanjem prema ljudima koji dolaze, bilo da se radi o migrantima ili izbjeglicama. Ali moramo paziti na sigurnost - rekla je te se osvrnula na situaciju na hrvatsko-slovenskoj granici.

-  Moramo tražiti Frontex i druge zemlje članice Unije da nam pomognu osigurati našu granicu jer ako se nastavi neslaganje na slovensko-hrvatskoj granici, ako se novi zid podigne između dviju članica, bit će to loša poruka Europskom projektu. Umjesto da ulazimo u konflikte, sa susjedima trebamo razgovarati - rekla je.

Svoj je govor održala na engleskom jeziku, a imala je i posebnu poruku za okupljene mlađe političke lidere. 

- U 25 godina svog iskustva naučila sam kako mladim liderima treba dati priliku. I ja se, kad god mogu, trudim dati priliku mladima - rekla je Grabar Kitarović, te istaknula i problem nezaposlenosti istaknuvši da je nezaposlenost mladih u EU 40 posto. 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić govor je održao na hrvatskom jeziku i to prije predsjednice.

- Ovo je inicijativa koja će otvoriti nove kanale. Suradnja je zdrava. Otvaraju se nove mogućnosti. Jednako je važno da sami nove demokracije bolje poznajemo. Dobar je trenutak da se udružimo - rekao je Bandić te pozvao sudionike da suradnja ne bude samo na političkom nivou, nego i konkretna "kako bi građani osjetili korist". I on se osvrnuo na sigurnosnu krizu.

- Bez rješenja ne možemo osigurati ekonomski napredak - rekao je Bandić, ali dodao kako svjedočimo i krizi vrijednosti. 

Idi na 24sata

Komentari 119

  • Donald Dack 24.10.2015.

    Nista od toga!

  • mrljobrljo 23.10.2015.

    miss piggy treba onemogućiti laprdanje

  • bajica1009 23.10.2015.

    Ako ovu vladu ne poštivaš onda ne traži poštivanje, kao predsjednica daj svoj glas za sve one koji odrađuju ovaj veliki humanitarni posao to su građani ove zemlje na čast svih nas, a ti nas i njih sramotiš pozivajuči nekog drugog, sramota od vrhovnice kaku ova zamlja ne zaslužuje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare