To je to što me zanima!

Trgovci, oprez: Kazna za ne izdavanje računa je 500.000 kn

Trgovci i obrtnici račune će ispisivati elektroničkim uređajem koji će podatke prenositi Poreznoj upravi. 'Nema više utaje poreza', rekao je ministar financija
Vidi originalni članak

Novim Zakonom o fiskalizaciji uvest će se tzv. fiskalne blagajne. Trgovci i obrtnici račune će ispisivati elektroničkim uređajem koji će podatke odmah prenositi Poreznoj upravi. 

- Smanjujemo sivu ekonomiju i stvaranje nelojalne konkurencije, želimo ravnopravnije tržište u kojem će kontrolu imati i Porezna uprava, ali i građani. Nema više utaje poreza - rekao je ministar financija Slavko Linić u četvrtak na sjednici Vlade. 

Građani će preko interneta ili SMS-om moći provjeriti je li račun koji su dobili u trgovini ili kafiću prijavljen. Ako ne uzmete račun riskirate kaznu od 200 do 2000 kuna. Ako ne izdate račun i nemate fiskalnu kasu kazna je do 500.000 kuna. 

Fiskalnu blagajnu ne moraju imati poljoprivrednici, trafike, prodavači ulaznica i kolodvori koji prodaju karte.

Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2013. godine, a  Linić je rekao kako će se za softverski sustav potrošiti 13 milijuna kuna, a po poduzetniku izdvojit će se 3000 kuna. 

- Ovim zakonom kroz iduću godinu možemo uvesti kompletnu kontrolu u poslovanju gotovinom. Poanta je da se Poreznu upravu i obveznika poveže s jednim brojem kojim će se regulirati izdavanje računa - rekao je Linić.

Idi na 24sata

Komentari 179

  • vblizanka 25.09.2012.

    A "siroti" odvjetnici... hoće li oni morati izdavati fisklane račune ???

  • templar73 29.07.2012.

    Rekli su da će se svaki račun moći provjeriti preko interneta, E pa ja ću provjeriti svakog, dosta mi je da mi mali plačamo porez isti kao i oni bogatuni!!

  • 01 27.07.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare