To je to što me zanima!

Tri borca Hezbolaha ubijena u izraelskom napadu u Libanonu

Tri pripadnika Hezbolaha poginula su u subotu u izraelskom napadu dronom na južni Libanon, u prekograničnim sukobima koje je započela ta islamistička skupina kao potporu Palestincima u ratu u Pojasu Gaze
Vidi originalni članak

Trojica militanata su poginula u automobilu na cesti nedaleko od grada Naqoure, rekli su izvori za Reuters. Jedan je bio stručnjak za oružje, dodaju izvori. Izraelska vojska je rekla da provjerava izvješća o tom incidentu. Hezbolah je ranije u subotu objavio da je izveo napad eksplozivnim dronom na stožer izraelske vojske u mjestu Liman te da se radi o direktnom pogotku. Poput islamističkog Hamasa i Hezbolah je saveznik Irana, koji Izrael napada iz susjednog Libanona.

Od početka rata u Pojasu Gaze, koji je uslijedio upadom Hamasa 7. listopada u južni Izrael i pokoljem 1200 ljudi, mahom civila, te otmicom njih 250, zaredali su sukobi izraelske vojske i Hezbolaha koji je objavio da je njihova oružana kampanja na granici pokrenuta kao potpora Palestincima u Gazi.

Do sada je u sukobu izraelske vojske i Hezbolaha na libanonskoj strani poginulo više od 200 islamista i oko 50 civila, dok je u napadima iz Libanona na Izrael poginulo desetak izraelskih vojnika i pet civila. 

RAZMJENA VATRE Izrael prvi put od početka rata napao libanonski grad Baalbek u kojem su rimske ruševine

Na desetke tisuća Izraelaca je moralo napustiti svoja mjesta i sela uz granicu s Libanonom, a interno je zbog ratnih djelovanja raseljeno isto toliko Libanonaca.

Hezbolah je ovaj tjedan dao do znanja da je voljan zaustaviti napade ako se prekine izraelska ofenziva na Gazu, ali da će nastaviti s napadima ako ne prestane rat u Gazi. Hezbolah je u petak potvrdio smrt četvero svojih pripadnika.

AMERIKANCI U U GAZI? Prijatelj američkog vojnika koji se zapalio: 'Rekao mi je da se naši bore u tunelima Hamasa!'

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je prošlu nedjelju rekao da Izrael planira pojačati napade na Hezbolah u slučaju prekida vatre u Gazi, ali da je otvoren i za diplomatski dogovor o povlačenju militanata Hezbolaha sa svoje granice.

UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Strava u Gazi: Izraelci pucali na civile koji su čekali humanitarnu pomoć, ubili su preko 100 ljudi!

Vršitelj dužnosti libanonskog premijera Najib Mikati je u četvrtak rekao da bi prekid vatre u Gazi indirektno potaknuo razgovore o okončanju neprijateljstava na izraelsko-libanonskoj granici.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Kontra fašizma 02.03.2024.

    Aca...opet laž iz niskog starta! Izraelci su još polovicom prosinca 2023 objavili korigirane podatke o 1200 ubijenih.

  • Andrej Pelinković 02.03.2024.

    Interesantno, sad pišu da je Hamas ubio 1200 ljudi, do sada je uvijek bilo da ih je 1400 ubijenih!

Komentiraj...
Vidi sve komentare