To je to što me zanima!

Tri Hrvatice osvojile šesti vrh svijeta, Cho Oyu

Darija i Iris Bostjančić i Vedrana Simičević, članice ženske alpinističke ekspedicije osvojile Tirkiznu božicu na Himalaji, visoku 8201 metar
Vidi originalni članak

Hrvatice su se prvi puta uspele na visinu preko 8000 metara i u tom su trenutku bile najviša živa bića na planeti budući da se na prvih pet vrhova (Everest, K2, Kanch, Makalu i Lhotse) trenutno ne penje. Cho Oyu, što na tibetskome znači Tirkizna božica, nalazi se na granici Tibeta i Nepala, a djevojke su uspon izvele za manje od osam sati. Do vrha su trebale savladati dubok snijeg, jak vjetar i temperaturu 40 stupnjeva ispod nule.
Cijeli uspon pratile su iz baze ostale članice, a putem dalekozora i radio stanice koordinirao je himalajist Darko Berljak.
Voditeljica te ženske ekspedicije bila je Ana Marija Bojko, a sudjelovale su i Jana Mijailović, Pavla Kovač, Tihana Boban, Marija Maćešić, Ena Vrbek, Dubravka Županić, Iris Prebeg, Renata Randić, Jelena Dabić, Karolina Vranješ, Jasminka Vincenski, Milena Šijan, Irena Gayatri Horvat, Josipa Levar i Anita Carević. Iskusne alpinistice spremale su se za taj pothvat godinu dana. Naporni treninzi uključivali su brdske ture s po 20 kilograma opreme na leđima, često u uvjetima velike hladnoće na visini od oko 4.000 metara, uspone po stijenama visokim više stotina metara i gotovo svakodnevno trčanje uzbrdo.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • stergema 03.10.2007.

    Čestitke curama, svaka čast! Eto, u današnjem izdanju 24 sata piše o Iris Bostjančić koja je osvojila jedan od vrhova Himalaje, ali i o Matildi Kolić koja je postala glasnogovornica Ureda Zagrebačke nadbiskupije- a cure su išle zajedno u razred! Bravo za Pazinski kolegij!

  • kikica 02.10.2007.

    GIRLS POWER! =)

  • Željka 02.10.2007.

    Cure, prave ste!

Komentiraj...
Vidi sve komentare