To je to što me zanima!

Tri ključna izazova Hrvatske s Janšinim nasljednikom: Hoće li nas koštati 'Janez, samo naprej'

NOVI EXPRESS Inventura ishoda slovenskih izbora na kojima je potučen konzervativni Janša i što će podrška hrvatskog premijera u kampanji značiti za buduće odnose Zagreba i Ljubljane
Vidi originalni članak

”Janez, samo naprej!”, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković u video izjavi kojom je uoči slovenskih parlamentarnih izbora otvoreno podržao populističkog radikala i svog političkog saveznika Janeza Janšu, koji je naposljetku teško poražen na prijelomnim izborima u Deželi. Otvorenom potporom kontroverznom slovenskom premijeru, koji je u protekle dvije godine svojom populističkom i ultranacionalističkom politikom ugrozio temeljne demokratske vrijednosti i vladavinu prava u Sloveniji, zbog čega se našao na udaru europskih institucija, Plenković je zapravo državne interese podredio stranačkima, iako se hrvatska potpora Janši u pravilu opravdava činjenicom da je upravo u Janšinu mandatu došlo do jučer nezamislivog procvata hrvatsko-slovenskih odnosa. I Plenković i Janša dijele članstvo u Europskoj pučkoj stranci (EPP), iako Janši već odavno tamo nije mjesto, pri čemu treba reći da potpora članovima EPP-a uoči izbora od strane stranačkih partnera iz drugih država nije nešto neuobičajeno, ali ovoga su puta javnu potporu Janši uoči izbora iskazali jedino Plenković i šef zastupničkog kluba europskih pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber, kojega na to obvezuje funkcija.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 5

  • 01.05.2022.

    Moras bit stvarno politicki neinteligentan da kao premijer jedne drzave dajes potporu politicaru druge zemlje na dan izbora!! I to usprkos tome sto mu ankete prognoziraju gubitak izbora!! Al neka zato opet izabrao same intelektualce za nove ministre🤦‍♂️

  • Zagy91 01.05.2022.

    Pokazat će vrijeme. Ono sto se može opet pokrenuti s njihove strane je priča o prihvaćanju arbitraže u Savudrijskoj vali i stopiranje schengena ništa novo ali vjerojatno će opstruirati gradnju drugog bloka NE Krško s Hrvatskom jer je iz energetskog sektora i probat će preko toga napraviti polugu da stišće Hr…no ako je mudar bas to će iskoristiti da poboljša odnose jer postoji njihova potreba za interkonekciju sa hrvatskom za naftu i plin iz Omišlja pa je sad na našima da dobro postave pozicije i da se izbjegnu nepotrebni sukobi od kojih nitko nema koristi…arbitraža je mrtva i to će dogovoriti jednom za 50 godina kao sto dogovaraju skandinavske zemlje…u medjuvremenu zajednička zona ribarenja i to je to. Ostalo nije bitno.

  • NightFury 01.05.2022.

    "Populizam" je inaće povijesni sinonim za demokraciju, moć populacije. Tako da kako možeš biti radikalni populist? Znači li to da je netko radikalni demokrat?

Komentiraj...
Vidi sve komentare