To je to što me zanima!

Trobonjača o tifusu u Zagrebu: Mora se liječiti u bolnici, opasno je ako bakterija prodre u krv

Bolest se može i zakomplicirati ukoliko bakterija prodre u krv pa je moguć i fatalan ishod, što je rijetkost, kaže Zlatko Trobonjača. Dodaje da nema razloga za brigu ako je u pitanju jedan slučaj
Vidi originalni članak

Kod jednog pacijenta na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević potvrđen je trbušni tifus i to kod čovjeka koji se najvjerojatnije zarazio u inozemstvu, kažu u klinici. Dodaju da ovakve povremene importacije bolesti nisu neuobičajeni, a onima koji idu u zemlje gdje ima endemske pojave bolesti preporuča se cijepljenje.

O tome kakva je to bolest razgovarali smo s imunologom Zlatkom Trobonjačom.

ZARAZIO SE U INOZEMSTVU Trbušni tifus potvrđen na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu

- Ako je u pitanju jedan slučaj, nema razloga za zabrinutost, nije epidemija u pitanju. Uzročnik je bakterija Salmonella typhi, a bolest se manifestira bolovima u trbuhu, kao i crvenkasto-ružičastim osipom po tijelu, glavoboljom, povišenom temperaturom. Bolest se može i zakomplicirati ukoliko bakterija prodre u krv pa je moguć i fatalan ishod, što je rijetkost - pojašnjava imunolog prof.dr. Zlatko Trobonjača. 

Bakterija se nalazi u stolici zaražene osobe, i prenosi se dalje ako je higijena loša, iz crijeva u usta. 

Tifus se mora liječiti u bolnici

- Bolest je to koju se mora liječiti u bolnici jer uzrokuje upale u crijevima. Kod jednog dijela inficiranih, malog dijela, bakterija se može i sakriti u crijevima, i oni dugo mogu biti kliconoše, širiti bakteriju, napominje imunolog. 

Kako se navodi i u stručnoj literaturi, bakterija se može prenijeti preko prljavih ruku, nakon stolice ili mokrenja, dok ju mogu prenijeti i muhe, izravno sa fecesa na hranu. Oko tri posto zaraženih, koji nisu liječeni, bakteriju u stolici mogu izbacivati i duže od jedne godine, bez da sami imaju simptome bolesti.

Simptomi najčešće počinju tjedan do dva nakon zaražavanja, a antibioticima se izliječi gotovo sto posto slučajeva trbušnog tifusa. Oporavak, međutim, može trajati i više mjeseci

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Mister-X 20.06.2023.

    Tifusari 30 godina vladaju a i glasaju....

  • TomatoJuice 20.06.2023.

    Trobonjaca hahahha lik izgubio svaku vjerodostojnost. Mozete pisat i marica sa placa

  • Grim Reaper 20.06.2023.

    Nevjerojatno je da se ovom liku nakon svega daje i mrvicu medijskog prostora.

Komentiraj...
Vidi sve komentare