To je to što me zanima!

Troje Hrvata na eutanaziju u elitnu švicarsku kliniku?

Podatke o državljanstvu s liste za eutanaziju u švicarskoj klinici 'Dignitas' objavio je britanski list Guardian. Okončanje života stoji pet tisuća eura
Vidi originalni članak

Britanski list Guardian objavio je da u kontroverznoj švicarskoj klinici Dignitas, uz 5989 osoba iz cijelog svijeta, smrt čeka i troje Hrvata. U hrvatskom konzulatu u Švicarskoj tvrde da im se nitko nije javio.
- U posljednje četiri godine koliko radim u konzulatu, nikada se nitko od hrvatskih građana nije interesirao za tu kliniku - rekao je za Jutarnji list Jozo Dalić i odbio spekulirati o tome li li netko od Hrvata okončao život u toj švicarskoj klinici za asistirani suicid.
- Ako neki hrvatski građanin umre u Zurichu, to se prijavljuje našem konzulatu. No, konzulat ne može davati nikakve podatke javnosti o bilo kojoj preminuloj osobi - rekao je Dalić. Udrugu i kliniku Dignitas utemeljio je 1998. u Zurichu Ludwig Minelli (77), bivši odvjetnik i novinar specijaliziran za ljudksa prava. Eutanazija je u toj zemlji ilegalna, ali je legalan potpomognuti suicid i to još od 1941. Da bi neka osoba prekinula život u toj klinici, najprije mora postati član Dignitasa i platiti 55 eura. Potom šalje Minelliju svoju medicinsku dokumentaciju. Pismu prilaže i oko 16.000 kuna (2.100 eura). Nakon što liječnički tim razmotri i odobri fatalnu dozu lijeka, pacijent ugovara sastanak u sjedištu Dignitasa. Za dva sastanka plaća oko šest tisuća kuna (720 eura), te još 16.000 kuna za dva djelatnika koja će biti svjedoci tog čina.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • stoka1 26.02.2010.

    treba ekipi iz sabora platiti vikend tamo

  • sprinterica 26.02.2010.

    pa nije ta smrt ni jeftina

  • dingo_d 26.02.2010.

    Ja to podržavam, ako si stvarno smrtno bolestan i nema ti pomoći. Zašto patiti i biti na teret okolini? Ako si toliko bolestan da kopniš u krevetu i ne možeš se pomaknuti... to nije život! Jedino mi je malo previše tih 5000€, plus malo je morbidno staviti cijenu na život, ali velike korporacije su to odavno učinili... svi smo postali brojke... Žalosno, ali tako je...

Komentiraj...
Vidi sve komentare