To je to što me zanima!

Turistički vodiči osudili emisiju o Zagorki: 'To je sramotno prema velikoj novinarki i književnici'

Iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske reagirali su na HRT-ovu emisiju 'Turistički vodič', smatrajući da on ponajprije degradira ugled Marije Jurić Zagorke i žena, ali i samu struku turističkog vodiča
Vidi originalni članak

Predsjednica Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Kristina Nuić Prka reagirala je na HRT-ovu emisiju 'Turistički vodič' u kojoj putopisac Boris Veličan govori kako bi trebalo spomenik Marije Jurić Zagorke u Zagrebu uhvatiti za grudi kako bi se prolazniku ispunila želja, a što su jučer osudile i žene iz Centra za ženske studije.

- Slijedom emisije 'Turistički vodič' Borisa Veličana emitirane na programu HRT-a dužni smo se očitovati na istu obzirom je uvredljiva za našu struku i predstavlja degradaciju i nepoštovanje svih, kako domaćina tako i turista, te nikako ne bi smjela nositi naziv "Turistički vodič" - započela je Nuić Prka očitovanje, napominjući da se radi o pretjerivanju.

'Sramotan odnos prema našoj velikoj novinarki i književnici'

- Turistički vodiči se uvijek zalažu za zanimljivu interpretaciju činjenica, ali ovakav prikaz je pretjerivanje, nekorektan, nedopustiv i protivan svim ljudskim načelima kompatibilnima našoj struci. Nećemo ulaziti u format emisije, ali to nije ono što se treba vezivati uz naš posao ni struku. Putopisac nije turistički vodič. Nadalje, sukladno odredbi čl.75 Zakona o pružanju usluga u turizmu turistički vodič je dužan prilikom pružanja usluga nositi na vidljivom mjestu iskaznicu turističkog vodiča kojom se utvrđuje njegovo svojstvo što u navedenoj emisiji nije slučaj - objašnjavaju iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske i dodaju kako se ponajprije radi o ponižavanju Marije Jurić Zagorke.

OSUDILI EMISIJU Centar za ženske studije reagirao na emisiju HRT-a: 'Žele da kip Zagorke lovite za grudi'

- U prvoj emisiji (pa čak i u samom naslovu 'Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje' (?)) prikazan je sramotan odnos prema našoj velikoj novinarki i književnici. Ponižavanje je nastavljeno i u kaznionici Lepoglava - muškoj kaznionici - kada je gospođi koja radi u restoranu "prišiveno" kazneno djelo, a kasnije u emisiji jednoj od gošći epitet "divlja" - poručuju i dodaju kako je sadržaj emisije 'potpuno odstupanje od profesionalnih i ljudskih normi' i uvredljiv za žene i turističke vodiče.

Traže promjenu naziva emisije

Ovakvu emisiju zato smatraju narušavanjem ugleda njihove struke, navodeći kako su turistički vodiči obrazovani, tolerantni, dobro govore strane jezike i poznaju lokalitete na kojima pružaju uslugu, a uvažavaju i svoje goste poštujući različitosti, zbog čega traže promjenu naziva emisije, koja ne sadrži termin 'turistički vodič'.

Slično su jučer reagirale i žene iz Centra za ženske studije, koje su od HRT-a zatražile potpuno uklanjanje sporne emisije.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • AnarhosindikaIist 02.03.2023.

    Pa tu Zagorku su marginalizirali i u prošloj državi i sada u ovoj. Iako...ova fora i nije baš originalna. Naime, u Veroni se nalazi znamenita kuća *Casa di Giulietta* (Shakespeare - Romeo i Julija), a ispred kuće i ispod famoznog balkona je i čuveni Julijin kip, za kojeg ljudi vjeruju da donosi sreću. Stoga, neizbježan ritual postao je da posjetitelji dodirnu gole grudi, a mnogi se i uslikaju s njima, jer će im to "donijeti sreću u ljubavi". Od silnog pipkanja, taj dio je dosta sjajniji od ostatka kipa. Meni je to bilo bzvz i nisam pipkao Romeovu fatalnu ljubav. Kako bilo, ipak, važan je kontekst, a on je bitno različit od naše Zagorke. Dakle, za ovu emisiju, neukusno i - palac dolje!

  • dale73 02.03.2023.

    Hrvatska današnja kultura se oslanja na sise i guzice, i tako pokušavaju velikane Hrvatske pisane riječi prikazati na taj  način. Tko su junaci današnje Hrvatske javne scene: prostitutke, kurvetine svih boja, raspuštenice, razbludne-pohotne , odvratne tv voditeljice, kič, folk,...

  • 02.03.2023.

    Sve je danas normalno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare