Obavijesti

News

Komentari 4

Centar za ženske studije reagirao na emisiju HRT-a: 'Žele da kip Zagorke lovite za grudi'

Centar za ženske studije reagirao na emisiju HRT-a: 'Žele da kip Zagorke lovite za grudi'

U utorak je emitirana prva epizoda Turističkog vodiča na HRT-u, koja nosi naziv 'Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje'. U njoj Boris Veličan kaže da bi Zagorkin spomenik u Tkalčićevoj ulici trebalo uhvatiti za grudi

VIDEO

Marija Jurić Zagorka jučer je bila glavna tema epizode HRT-ove emisije 'Turistički vodič', u kojoj je putopisac Boris Veličan sugerirao da bi njen javni spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici trebalo uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja.

Neprimjerenu poruku primijetile su žene iz Centra za ženske studije, udruge koja promiče žensku kulturu i stvaralaštvo. Na Facebook stranici 'Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke' podijelile su zgroženost prikazanim televizijskim sadržajem, počevši od samog naziva prve epizode, koja glasi 'Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje'.

'Ovo nije ni najmanje zabavno'

- Zatečene smo što se medijski prostor financiran javnim sredstvima poklanja ovakvom omalovažavanju još jedne velike žene, i to upravo u trenutku u kojemu se toliko malo izdvaja za upoznavanje javnosti sa stvarnim doprinosom Marije Jurić Zagorke kulturnom, političkom i umjetničkom nasljeđu. Moramo priznati da smo još uvijek u šoku zbog emisije „Turistički vodič“ koja je jučer emitirana na prvom programu HRT-a. Naime, za sve koji su propustili najave po medijima ili samo emitiranje, prva epizoda zove se "Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje" - započele su u objavi i nastavile:

- U njoj putopisac, koji je sada preuzeo ulogu turističkog vodiča, Boris Veličan govori kako je javni Zagorkin spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici potrebno uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja! U istom tonu objavljena je i najava same epizode na mrežnim stranicama HRT-a. Istina, on navodi i kako je taj „običaj“ ipak poznat samo njemu, kao idejnom tvorcu zabavne emisije koja se diči dokumentarnim formatom, međutim, moramo priznati da ovakva vrsta izjava nije ni najmanje zabavna.

'Ovo je ponižavajuće, molimo da uklone sadržaj'

- Dapače, ponižavajuća je. Ponižavajuća je za sve žene, ponižavajuća je za Zagorku koja se cijeli svoj život borila za ljudska i ženska prava, za ravnopravnost, za poštovanje! Molimo za uklanjanje sramotnog sadržaja s mrežnih servisa nacionalne televizije i zahtijevamo očitovanje o ovom neugodnom ekscesu u javnom prostoru - zaključile su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.