To je to što me zanima!

Turska će povući ambasadora iz Francuske zbog Armenaca?

Turska je zbog zakona o genocidu nad Armencima najavila povlačenje ambasadora te objavila kako će sigurno odgovoriti na poteze Francuske i to na više razina
Vidi originalni članak

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je odluku francuskog parlamenta koji je usvojio zakon prema kojem se negiranje genocida od strane Otomanskih Turaka nad Armencima 1915. godine smatra kaznenim djelom, piše BBC

Prijedlog zakona francuski je senat izglasao sa 127 glasova za i 86 protiv. Kazneno djelo kažnjavalo bi se s godinom dana zatvora i globom od 45.000 eura. Bit će na snazi nakon što ga potpiše predsjednik Nicolas Sarkozy. 

Turska je zbog spornog zakona najavila povlačenje svog veleposlanika iz Pariza te objavila kako će sigurno odgovoriti na poteze Francuske i to na više razina. 

- Turska nikada neće priznati ovaj zakon. Svašta se sada može dogoditi jer ovo je vrlo osjetljivo pitanje za Tursku. Sada će svi platiti cijenu zbog ovog zakona, uključujući Tursku, Francusku i Armeniju - rekao je Tahsin Burcuoglu.

Armenija tvrdi kako je milijun i pol osoba ubijeno od 1915. do 1916. pri raskolu Otomanskog carstva. Turska pak odbacuje izraz "genocid" i tvrdi kako je stvaran broj ubijenih Armenaca bio puno manji. 

Odluka Francuske da podrži ovakav zakon mogla bi izazvati ozbiljan raskol između dvije članice NATO-a.

- Francuska je otvorila crnu stranicu svoje povijesti - komentirao je na Twitteru odluku francuskog senata Volkan Bozkir, predsjednik turskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove. 

Iz izjave turskog ministarstva vanjskih poslova moglo se iščitati kako smatraju da su na odluku uvelike utjecali nadolazeći predsjednički izbori u Francuskoj jer prema procjenama u zemlji živi čak pola milijuna Armenaca.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • dobrad66 24.01.2012.

    podgrijavaju tursku za iduće ratno područje odma poslije irana, jer irak libija afganistan je tek početak tog cijelog s.anja koje se trenutno dešava u svijetu

  • ops 24.01.2012.

    Bit ce para i punih zatvora po francuskoj. Moglu odmah da uhapse pola Pariza. Ipak je kriza treba od nekud napunit budzet.

  • blue_sky 24.01.2012.

    Gledam jučer na tv, 50 000 Turaka maršira Parizom radi tog zakona, koja sramota da imaju obraza doći u tuđu zemlju, živjeti u njoj i ne poštivati zakone zemlje u kojoj se nalaze, treba to sve vratiti doma, a ne da u srcu Europe se hoda s Turskim zastavama, fuj!

Komentiraj...
Vidi sve komentare