To je to što me zanima!

Turska prekinula granatiranje Sirije, situacija i dalje napeta

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Sirija je u srijedu napala Tursku. Ubijeni su majka i četvero djece. Turska je na napad odgovorila. Zbog cijele situacije u srijedu su se sastale članice NATO-a
Vidi originalni članak

Turska je tijekom dana prekinula topničku paljbu po sirijskim položajima, javljaju strani mediji koji se pozivaju na sigurnosne izvore. Podsjetimo, Sirija je u srijedu napala Tursku granatama koje su u pograničnom području ubile majku i četvero djece. Turska je odmah odgovorila na napad i ubila nekoliko sirijskih vojnika.

Svoje napade Turska je nastavila i u četvrtak od 8 ujutro po srednjoeuropskom vremenu. Topničkom vatrom je napala ciljeve snaga sirijskog režima u području Tel Abjada, deset kilometara unutar sirijskog teritorija. Na meti turskih topova bilo je područje oko sirijskog graničnog prijelaza Tal al-Abiada, napose položaji snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u Rasm al-Gazalu. Po informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), u turskom vojnom protuudaru poginulo je "više sirijskih vojnika". 

Turski parlament izvanredno odobrio slanje vojske u Siriju

Turski parlament u četvrtak je izglasao vojne operacije izvan turskih granica. Odluku su donijeli dan nakon što su dvije žene i troje djece poginuli u sirijskom bombardiranju. Za odluku je prilikom glasovanja bilo 320 zastupnika, dok je njih 129 bilo protiv, javlja Reuters.

Izvanredno donesen zakon pruža vladi ovlasti na godinu dana za slanje vojnika u Siriju ili izvođenje zračnih udara na sirijske mete. 

Hitan sastanak u Bruxellesu, za napad spreman i Izrael

U srijedu navečer je u Bruxellesu bio hitan sastanak veleposlanika NATO-a. Nakon sastanka je poslao priopćenje u kojem piše kako NATO savez čvrsto stoji uz Tursku te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona. 

Za eventualni napad na Siriju sprema se i Izrael, a mediji javljaju kako su se na Golanskoj visoravni počela skupljati vojska.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • IvicaRubnjak 05.10.2012.

    Turska i Sirija su prekinuli granatiranje ćim se dočulo da će elitne postrojbe HV-e koja je članica NATO-a intervenirati u Africi, jer bi u tom slućaju bila očišćena cila Afrika do Johansburga ?

  • socijalist novoga kova 04.10.2012.

    pobunjenici granatiraju Tursku a onda ovi napadaju sirijsku vlast ...hmmmmm.operacija libija 2????????

  • Alen16os 04.10.2012.

    DRŽ GAĆE SAD!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare