To je to što me zanima!

Tužna godišnjica: Norveška se prisjeća 77 žrtava A. Breivika

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U obilježavanju godišnjice stravičnog pokolja sudjelovat će i norveški premijer Jens Stoltenberg, a na komemoracijskom koncertu u Oslu se očekuje tisuće ljudi.
Vidi originalni članak

Prošlo je točno godinu dana otkako je ekstremni desničar Anders Behring Breivik hladnokrvno pobio 77 ljudi te još 242 ozlijedio, te će se Norvežani u nedjelju prisjetiti žrtava jednog od najtežih zločina počinjenih u toj zemlji od Drugoga svjetskog rata.

Breivik je, podsjetimo, 22. srpnja 2011. najprije detonirao bombu u središtu Osla te se zatim uputio na otok Utoyu gdje je pucao na mlade laburiste.

Na sudu je monstruozni čin objasnio riječima: "Vlada mora preuzeti odgovornost za izdaju te je odgovorna za uništavanje norveške kulture i masovni 'uvoz' muslimana", pa zatražio ostavku norveške vlade i abdikaciju kralja Haralda V.

Suđenje norveškom monstrumu je trajalo deset tjedana, završeno je točno 11 mjeseci od pokolja, a presuda će biti objavljena 24. kolovoza. Proglase li ga uračunljivim, Breivik bi mogao biti osuđen na maksimalnu norvešku kaznu od 21 godine zatvora.

U obilježavanju godišnjice sudjelovat će i norveški premijer Jens Stoltenberg, koji će najprije položiti vijenac na mjestu na kojemu je podmetnuta bomba.  Potom će zajedno s kraljevskim parom prisustvovati misi u katedrali u Oslu, pa se otputiti u Utoeyu gdje će se sastati s članovima obitelji poginulih. Premijer će navečer u Oslu prisustvovati i komemoracijskom koncertu koji priređuju brojni norveški umjetnici.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • zvrcko 23.07.2012.

    Njegove slike su svuda. Ne kužim!?

  • ZMIJA1 23.07.2012.

    citiram: " Proglase li ga uračunljivim, Breivik bi mogao biti osuđen na maksimalnu norvešku kaznu od 21 godine zatvora". Uračunljivim??, pa njemu treba smrtna kazna - o čemu vi pričate??

  • mazaluna 23.07.2012.

    ovo je bez veze ,trebalo ga je lišiti života,a ne da traže tko će sa njim igrati šah.On će izaći iz zatvora kad -tad i opet će nešto takvo napraviti i opet će se svi čuditi.A ko će vratiti tolike mlade živote,.Pgledajte izvještaje sa suđenja svi su uljudni sa njime samo da da mu se ne izvinjavaju kaj ga sude.

Komentiraj...
Vidi sve komentare