To je to što me zanima!

Tvorac Glasa Koncila: Umro je don Živko Kustić u 84. godini

Živko Kustić u Glasu Koncila postao je, što je dotad bio posve nepoznat fenomen, velika autorska zvijezda kao pisac zapažene kolumne "Pisma seoskog župnika"...
Vidi originalni članak

Živko Kustić umro je u subotu u Zagrebu u 84. godini. Može se s punim pravom reći da je bio najznačajniji katolički novinar u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Upravo on stvorio je idejno najutjecajniji, politički najvažniji i nakladno najuspješniji crkveni list, Glas Koncila, kojemu je bio glavni urednik od 1972. do 1991. godine. 

Kustić je u Glasu Koncila postao, što je dotad bio posve nepoznat fenomen, velika autorska zvijezda kao pisac kolumne "Pisma seoskog župnika" u kojoj je ispisivao svoj, ali i stav Crkve o svim društvenim problemima. 

Kustić je imao značajnog udjela i u osnutku Kršćanske sadašnjosti, vjeronaučne Olimpijade, „Maloga Koncila", kao i osnivanju Informativne katoličke agencije - IKA-e, čiji je bio i glavni urednik od 1993. do 1998. 

I nakon umirovljenja Kustić je bio aktivan, pišući iz dana u dan kolumnu u Jutarnjem listu i povremeno u Globusu. Njegovo se mišljenje uvijek pažljivo analiziralo. U svom zadnjem javnom istupu, energično je osudio liberalni kapitalizam, ocjenjujući ga bezdušnim sustavom eksploatacije, koji je osuđen na propast.

Među ostalim, napisao je knjige: Mali ključ Biblije (1974.), Mali ključ povijesti Crkve u Hrvata (1976), Bog za odrasle (1985.), Hrvatska, mit ili misterij (1995.).

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Darko05 21.07.2014.

    Vrag ga je pozvao k sebi u pakao. Bio je zao i pokvaren covjek.

  • ZEM10 20.07.2014.

    Prvo: Iskrena sučut! Drugo, ne mogu se složiti da je bio zajedno sa crkvom gdje je iznosio stavove protiv liberalnog kapitalizma što bi značilo da je prizivao komunizam i socijalizam što nikako nije spojivo sa crkvenim načelima koji se i dan danas javno bore protiv socijalizma i komunizma time zagovarajući više neoliberalni kapitalizam nego socijalnu pravdu i iskorijenjivanje siromaštva. Kome pravo, kome krivo, ali je tako!. Da se crkva i ostale vjerske institucije više bore za pravicu, danas se ne bi vodili nepravedni ratovi u kojima stradavaju i djeca koja ničim nisu kriva a bivaju ubijeni u ratu koji se podržava od nekih vjerskih "velikodostojnika". Ne ustručavajmo se makar nekad reći istinu!.,

  • 20.07.2014.

    Počivao u miru Božjem don Živko...

Komentiraj...
Vidi sve komentare