To je to što me zanima!

TWP: Koštunica je vratio taktiku S. Miloševića

Post ocjenjuje da je Koštuničino huškanje napada na veleposlanstva dio napora da se ostale zemlje odvrate od priznavanja Kosova
Vidi originalni članak

Američki dnevnik The Washington Post u svom subotnjem uvodniku pod naslovom "Srbijanski razbijači" piše kako premijer Vojislav Koštunica "vraća taktiku Slobodana Miloševića u Beograd", potičući sugrađane na nasilje protiv SAD i drugih država koje su priznale Kosovo, i prikazujući istodobno Srbiju kao žrtvu. "Srbijanski čelnik u četvrtak je još jednom pokazao zašto je bilo nužno da NATO i UN interveniraju kako bi zaštitili pokrajinu Kosovo i potom je vodili do neovisnosti", ističe Post u uredničkom komentaru. Pojavljujući se na velikom mitingu u Beogradu, orkestriranom kako bi se prosvjedovalo protiv objave neovisnosti Kosova, premijer Koštunica nahuškao je Srbe protiv SAD i drugih vlada koje su priznale novu državu. Tada je njegova policija iščezla iz centra grada, omogućivši organiziranim skupinama i maskiranim razbijačima da napadu veleposlanstvo SAD, upadnu unutra i potpale požar. Veleposlanstva Hrvatske, Turske, BiH, Belgije, Njemačke i Velike Britanije također su napadnuta, navodi Post. Kada je državni podtajnik Nicholas Burns nazvao Koštunicu da traži zaštitu američkog veleposlanstva, premijer je "uredno ponudio obećanja". "Ipak, njegovo ponašanje teško da se razlikuje od onoga Slobodana Miloševića, moćnika koji je proveo 1990-te održavajući vatru pod gadnom vrstom srpskog nacionalizma, huškajući svoje sunarodnjake protiv svojih susjeda i onda se portretirajući kao žrtvu, kada je nasilje eruptiralo", ocjenjuje Post. Miloševićeva taktika izazvala je raspad Jugoslavije, užasni rat u Bosni i konačno intervenciju NATO-a na Kosovu, gdje su godine državnog progona albanske manjine kulminirale kampanjom etničkog čišćenja koju su proveli srpska vojska i policija. Post ocjenjuje da je Koštuničino huškanje napada na veleposlanstva dio napora da se ostale zemlje odvrate od priznavanja Kosova, ali da će jedina posljedica biti nova izolacija Srbije od Europe i novo zamrzavanje modernizacije njezinog gospodarstva. "Pobjednik će biti Rusija, koja želi da se Srbija pridruži Bjelorusiji kao izolirani i osiromašeni teritorij ovisan o njoj".

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Kakma 24.02.2008.

    Koje iznenadjenje.Veliko Srbin ostaje uvijek Veliko Srbin.Ideje su mu iste kao nekada kod Milosevica.

  • baki pvo 24.02.2008.

    da razjasnim,prethodni izbori su bili predsednički,znači izbor izmedju Tadića i Nikolića a ne izmedju DS i SRS.Za Nikolića su glasali pristalice SPS-a(Slobini),SRS,DSS(Koštuničini),NS(Ilićevi) i izbeglice koj još sanjaju o Velikoj Srbiji,znači izbor izmedju Evropskog puta i povratak u devedesete.Nažalost i mi u Vojvodini imamo dosta izbeglica,ali u Vojvodini je Tadić bolje prošao od Nikolića.Sitne smo mi ribe,ovo je prepucavanje SAD i Rusije preko naših ledja.Zato ne treba da se palimo.

  • XXL 24.02.2008.

    pa zar njima nije jasno da nije politiku vodio Milošević nego njihova crkva (SPC) a tako je i sa Koštunicom.Samo lutke ali pokvarene.

Komentiraj...
Vidi sve komentare