To je to što me zanima!

U 2 sata zatvorit će zračni promet nad sjeverom RH

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Zbog vulkanskog oblaka u 2 h Hrvatska kontrola leta zatvorit će zračni prostor iznad Međimurja, Zagorja i Slavonije, kao i Zračnu luku Zagreb
Vidi originalni članak

U noći sa petka na subotu oblak vulkanskog pepela trebao bi se nadviti nad sjevernom Hrvatskom. Noćas u 2 sata  Hrvatska kontrola leta će zatvoriti zračni prostor iznad Međimurja, Slavonije i Zagorja. Bit će zatvorena i Zračna luka Zagreb. U 8 sati ujutro kontrola leta će ponovno procjeniti situaciju te odlučiti o zatvaranju zračnog prostora iznad Pule i Zadra, piše Večernji list. Za sada su zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana Eyjafjallajökull otkazani deseci letova prema zapadu i sjeveru Europe. Iz zadarske zračne luke otkazani su letovi za belgijske i njemačke destinacije, a 380 putnika ostalo je u Zračnoj luci Zadar. U suradnji s Turističkom zajednicom i hotelijerima osiguran je povoljan prijevoz i smještaj putnika.
Pomoćnik ravnatelja  DHMZ-a Krešo Pandžić rekao je kako bi vulkanska prašina mogla dovesti do blagog zahlađenja. Takva pojava primjećena je u zadnjih 200 godina kod većih erupcija vulkana. Pad temperature zraka uzrokuju sumporne soli koje u stratosferi na 20 do 30 kilometara visine upijaju dio Sunčeva zračenja. Sumporne soli utječu i na ozonski sloj, a njihov utjecaj se javlja nekoliko dana nakon erupcije i traje par godina, rekao je Pandžić za net.hr. Stručnjaci za geologiju pak kažu kako opasnosti nema jer je udio prašine u oblaku koji bi došao do Hrvatske jako mali.
Slovensko ministarstvo prometa spremno je za vulkanski oblak i razmišljaju o zatvaranju zračnog prostora ukoliko tijekom noći oblak prašine dođe iznad Slovenije, javili su slovenski mediji.

PEPEO SE POČEO TALOŽITI NA ULICAMA U V. BRITANIJI
Sitne čestice vulkanske prašine i pepela počele su se taložiti na ulicama Velike Britanije. Kako piše Daily Mail znanstvenici su prikupili uzorke prašine kako bi potvrdili da li se zaista radi o pepelu iz islanskog vulkana Eyjafjallajökull.


OLIVEROV KONCERT ĆE IPAK BITI ODRŽAN
Iz Ictinus grupe, organizatora koncerta Olivera Dragojevića u londonskom Royal Albert Hallu, javili su da će Oliverov koncert 19. travnja ipak biti održan. Koncert je bio upitan zbog erupcije vulkana koja je otkazala letove.

PEPEO STIŽE: I DO HRVATSKE ĆE DOĆI VULKANSKI OBLACI...

Idi na 24sata

Komentari 21

  • m13kfp 16.04.2010.

    dosta mi je više tog oblaka prokletog!

  • igor19 16.04.2010.

    Bas je cool ovaj oblak...

  • makiii 16.04.2010.

    Baš su neki noćas trebali letiti u tri pm it službenim avionom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare