To je to što me zanima!

Umro predsjednik Uzbekistana: Bio je na vlasti čak 27 godina

Karimov je prošlog tjedna pretrpio moždani udar. Karimov je bio na vlasti od 1989. godine. Vodio je autoritarni režim bez opozicije i ostavio zemlju bez nasljednika
Vidi originalni članak

Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov je preminuo u 79. godini. Karimov je prošlog tjedna pretrpio moždani udar. Njegova kći Lola kazala je kako je imao krvarenje u mozgu. Ranije danas, uzbekistanska vlada objavila je kako je predsjednik u kritičnom stanju.

Karimov je bio na vlasti od 1989. godine. Vodio je autoritarni režim bez opozicije i ostavio zemlju bez nasljednika, piše Independent.

Karimov je studirao strojarstvo i ekonomiju u Taškentu, a kasnih 1980-ih postao je član Uzbekistanske Komunističke Partije te je bio blizak i s tadašnjim generalnim sekretarom čije je mjesto kasnije zauzeo. 

Nakon raspada Sovjetskog Saveza proglasio je Uzbekistan nezavisnom državom 31. kolovoza 1991. Iste godine pobjedio je na izborima 29. prosinca i od tada je na vlasti. 

Promatrači iz međunarodnih organizacija dosadašnje izbore u Uzbekistanu ocijenili su nedemokratskim. Karimov je poznat po progonu radikalnih muslimana, ekstremista, terorista kao i vlastitih političkih protivnika. Dok ga jedni smatraju nedemokratom i nemilosrdnim liderom, drugi ga slave jer se borio protiv rastućeg islamskog ekstremizma.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • OrcaPerestrojka 03.09.2016.

    Strojarstvo i ekonomija !!!!

  • Miške 03.09.2016.

    Opet mora Mesić na sprovod da tamo održi motivacijski pogrebni govor, kojeg će mu sastaviti Budimir Lončar.

  • vozi Miško 02.09.2016.

    Hmm, još jedna zemlja ostaje bez diktatora koji jedini znaju s ljudskim šljamo. koji tamo živi. Bit će sad migranata i iz Uzbekistana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare