To je to što me zanima!

'U Agrokoru je ozbiljan rizik u procjeni sigurnosnog stanja'

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu, javlja N1
Vidi originalni članak

Sigurnosna analiza SOA-e upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.  Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor. Ove detalje posebnog izvještaja sigurnosno obavještajnih službi o procjeni sigurnosnog stanja vezanog uz krizu u Agrokoru donosi N1 televizija

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji. 

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi. 

Što je s medijskim hibridnim ratom?

Sigurnosne agencije istraživale su navode kako kriza u koncernu Agrokor, zbog svojeg značenja, Hrvatsku već ugrožava kao zemlju u kojoj se vodi medijski hibridni rat. U svojem istraživanju, u posebno pripremljenom izvještaju označenom tajnim, sigurnosno obavještajne službe nisu pronašle elemente za tvrdnju da se u Hrvatskoj vodi medijski hibridni rat, javlja N1.

No, HRT tvrdi da SOA uopće nije razmatrala pojam hibridnog ratovanja.

- SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava "izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici". Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora. Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora - odgovorila je SOA priopćenjem HRT-u. 

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: "U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva".

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Lala1808 23.11.2017.

    vlada i hdz uvalili su nas ovime u govna do grla.nisu se smjeli miješati u privatne poslove i imovinu zato postoji stečaj kojega bi možda gazda vodio bolje nego ovi koji su došli da upropaste i dignu lovu

  • plavi cvijet 23.11.2017.

    Kad netko diže kredit, kao osiguranje povrata kredita banka stavi hipoteku na neku nekretninu. U ugovoru je obično navedeno da u slučaju ako se kredit ne vraća, nekretnina se prodaje u vrijednosti ili pola ili jedne trećine vrijednosti te nekretnine. E sad, ako je ostatak kredita veći od te jedne trećine ili polovine, ostane se bez nekretnine i još se je dužno banci. Nekretnina koja se prodaje ide na dražbu i kupuje se jeftino, ali gotovinskom uplatom. Gotovinu za takve kupovine imaju jako rijetki. Da li će Hrvatska snositi posljedice zato što hrvatska Vlada upravlja koncernom, to je pitanje? Ako se utvrdi npr. da se je rata kredita mogla podmiriti, a novac je u tom razdoblju potrošen za nešto drugo, da li će vlasnik ili vlasnici koncerna tužiti hrvatsku Vladu, a samim time i Hrvatsku što su izgubili neku nekretninu, a nije trebalo. I tako bi moglo za svaku štetu. Nadam se da neće jer tako nešto ne bi bilo normalno. Dodatno bi uništilo hrvatsku državu.

  • 2 x general 23.11.2017.

    bum osv ihodali bez gaća zahvaljujući bašiću, dečku iz klobuka, babiću, boriću i onom pametnom iz narodne stranke. zanima me koji IQ imaju dotični likovi??? da li netko zna??

Komentiraj...
Vidi sve komentare