To je to što me zanima!

U Belgiji uhitili ozloglašenog somalskog gusara 'Lajavca'

Uhitili su ga u subotu u zračnoj luci u Bruxellesu gdje je doletio iz Nairobija, a prebacili su ga u Bruges. Sumnja se da je odgovoran za dvije spektakularne otmice
Vidi originalni članak

Proteklog vikenda u Belgiji je priveden Mohamed Abdi Hasan, jedan od najozloglašenijih vođa somalskih gusara. Inače, nazvan je Afweyne što na somalskom znači Lajavac, piše AFP.

Uhitili su ga u subotu u zračnoj luci u Bruxellesu gdje je doletio iz Nairobija, a prebacili su ga u Bruges. Sumnja se da je odgovoran za dvije spektakularne otmice modernog somalskog gusarstva. Prva je iz rujna 2008. godine kada su gusari oteli ukrajinski teretni brod s oružjem, a druga se dogodila dva mjeseca kasnije kada su oteli saudijski tanker Sirius na kojem je bilo 2 milijuna barela nafte vrijedne 100 milijuna dolara. 

Brodove su oslobodili u siječnju, odnosno veljači iduće godine kada su im vlasnici isplatili milijune dolara. Lajavac je navodno bio i na čelu skupine koja je 2009. godine otela posadu belgijskog broda Pompei koju su zatočenu držali 70 dana. Lajavac je u siječnju objavio odlazak u mirovinu. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • The_Man 15.10.2013.

    pričajte šta hoćete al zahvaljujući somaliji gusarsto živi i dan danas!

  • POTPEC 14.10.2013.

    Ako je gusar po gusarskom zakonu smrt u moru među ajkulama, ako nije smrt reda radi, njemu i onome koji ga je uvatija kao gusara.

  • Lori Loredana 14.10.2013.

    A kolika mu bude mirovina????????????

Komentiraj...
Vidi sve komentare