To je to što me zanima!

U DIP je predano 19 lista: Most i Živi zid predat će u utorak

Predaju lista za utorak službeno su najavili grupa birača na čelu sa sucem Mislavom Kolakušićem i šest stranaka - Most, Živi zid, Snaga, Blokirani, SDSS i Demokratski savez Srba
Vidi originalni članak

Utorak je posljednji dan za predaju kandidacijskih lista za izbor zastupnika u Europski parlament, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) liste se mogu podnositi od 9 sati do ponoći, a do ponedjeljka navečer predano ih je 19.

Do ponedjeljka u 20 sati, kada je DIP 'zatvorio' svoja vrata predano ih je 19, sve su stranačke, odnosno koalicijske, a nema neovisnih, odnosno listi grupe birača. Među onima koji su predali liste su HDZ, SDP, Hrvatski suverenisti, Amsterdamska koalicija, Stranka Milana Bandića, HSLS, Čačićevi Reformisti i drugi.

Predaju lista za utorak službeno su najavili grupa birača na čelu sa sucem Mislavom Kolakušićem i šest stranaka - Most, Živi zid, Snaga, Blokirani, SDSS i Demokratski savez Srba.

Neslužbeno, svoju će listu predati i koalicija Neovisnih za Hrvatsku (NHR) i Hrvatske stranke prava (HSP), te moguće europarlamentarka Marijana Petir koja za pravovaljanost liste mora skupiti i pet tisuća potpisa.

Ostvare li se te najave u izbornu utrku za novi saziv Europskog parlamenta ući će 28 subjekata, tri više nego prije pet godina.

No, za konačne brojke trebat će pričekati utorak u ponoć, odnosno četvrtak u ponoć do kada DIP mora pregledati predane liste i objaviti zbirnu listu. Tim činom počet će službena izbora promidžba, koja će trajati do ponoći, 24. svibnja i u kojoj će izborni sudionici, umjesto dosadašnjih milijun i pol kuna moći potrošiti četiri milijuna.

Izbori za zastupnike u Europski parlament (EP), njih 12, u Hrvatskoj se održavaju  26. svibnja.

Birači Europske unije na izbore izlaze od 23. do 26. svibnja i biraju zastupnike koji će ih u Europskom parlamentu predstavljati sljedećih pet godina.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Mercedes s klasa 09.04.2019.

    Znam da je mnogima muka i da zvuči kao nemoguće, ali jedina pobjeda ovoga naroda bila bi da izađe više od pola birača. Iako ovi EU izbori ništa ne znače za Hrvatsku jer će opet netko drugi tamo odlučivati za nas a naši tamo samo idu kao nekakvi lobisti. Više je to realan omjer stanja pa zato se potrudite i iskoristite to pravo, nemojte kukati

  • svanuće 09.04.2019.

    Najbolji liste predaju na kraju ,izađite i čiste savjesti izaberite.

  • Zorba 08.04.2019.

    SVU se nagulozali no dobru gutu, a sve toboze za Rvacku

Komentiraj...
Vidi sve komentare