To je to što me zanima!

U Europu je stigla i kolumbijska varijanta, cjepivo možda neće moći zaustaviti širenje delte

Nakon delta soja, pojavio se i kolumbijski soj koronavirusa o kojemu se zasad ne zna puno toga. Posljednjih tjedana zabilježen je u SAD-u i vrlo rijetko u Europi i ne može se utvrditi je li opasniji ili zarazniji od ostalih sojeva...
Vidi originalni članak

Kolumbijskim sojem virusa zaraženo je bilo sedmero korisnika za starije i nemoćne u Belgiji. Svi su bili cijepljeni s obje doze, ali su nažalost preminuli. Ukupno se zarazio 21 korisnik i zaposlenik u domu. 

Cjepivo i širenje delta varijente

Prisutni su rani znakovi koji ukazuju na to da bi cijepljene osobe mogle jednako lako prenositi delta varijantu koronavirusa kao i necijepljene, objavila je Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) u petak.

Nalazi se podudaraju s onima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je prošli tjedan upozorio da bi cijepljene osobe zaražene delta varijantom, za razliku od drugih varijanti, mogle širiti zarazu.

Vrlo zarazna delta varijanta koronavirusa dominantna je na globalnoj razini i održava na snazi pandemiju koja je ubila više od 4,4 milijuna ljudi, uključujući više od 130.000 u Velikoj Britaniji.

Pokazalo se da cjepiva pružaju dobru zaštitu od težih oboljenja i smrti nakon zaraze deltom, osobito dvije doze, ali ima manje podataka o tome mogu li cijepljene osobe i dalje širiti virus na druge i potrebne su daljnje ciljane studije kako bi se potvrdilo je li to slučaj.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • Goran578 07.08.2021.

    uuu koumbijska je najcisca

  • 07.08.2021.

    Hajdmo na šišanje-ovčice

  • laky03348 07.08.2021.

    Ja samo neznam kad će se hrvatski,bosanski,ili recimo slovenski soj pojaviti?🤣🤣🤣👍🏻👍🏻

Komentiraj...
Vidi sve komentare