To je to što me zanima!

U Iloku je škola za hrvatske vinare, osvojit će cijeli svijet

U Srednjoj školi Ilok od prvog razreda rade u vinogradu, a u trećem proizvode svoje vino. Vinograd ima četiri hektra, rade rizling, traminac, pinot, chardonnay...
Vidi originalni članak

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Od loznog cijepa do butelje školskog vina - to je slogan kojim se Srednja škola Ilok izdignula u poplavi poljoprivrednih škola na istoku Hrvatske. Na jednom brdašcu praktički se nalaze školska zgrada, sportska dvorana, učenički dom, garaža za četiri traktora, plugove i tanjurače, sušara, hladnjača, dva plastenika i vinarija. Ravnatelj Ivan Bošnjak voli reći da su svi koji završe tu školu odmah kompetentni za posao za koji su se školovali. Vinograd se prostire na četiri hektara. U cijelosti je natkriven protugradnom mrežom vrijednom 189.000 kuna. Imaju zavidnu kolekciju od 94 sorte i klona u posebnom “klonskom vinogradu”. A od posebnih sorti u školskom vinogradu uzgajaju graševinu, rajnski rizling, traminac, pinot bijeli, chardonnay i cabernet sauvignon. Škola je nekad obrađivala 300 hektara zemlje, sadila 250.000 loznih cijepova i 100.000 voćnih sadnica, a danas se zadovoljavaju sa 7000 cijepova i voćnim sadnicama isključivo za vlastite potrebe. Ipak, učenici nerijetko na vinskim natjecanjima osvoje i šampionske titule za vina.

Prije dvije godine na ocjenjivanju vina Podunavlja i Slavonije u Iloku dobili su najbolju ocjenu za rajnski rizling te trijumfirali s polusuhom graševinom na jakom vinskom festivalu Bonavita. Nadmašili su najveće i najuglednije slavonske “vinske igrače”.

- Ako mi nećemo pobjeđivati i time ukazivati na znanje naših učenika, onda je sve besmisleno - hvali se ravnatelj. Sandra Banožić, glavna enologinja, kaže da učenici praksu od prvog razreda imaju u vinogradu.

- U trećem razredu svaki učenik dobije inox posudu od 70 litara u kojoj uči napraviti svoje prvo vino. Osim toga, zajednički radimo školsko vino, koje je kvalitetom davno premašilo školske gabarite - kaže Sandra.

U školi se šale da su jedina obrazovna institucija u kojoj je u zraku koncentracija alkohola veća od promila.

- To zadirkivanje je posljedica našeg inzistiranja da u školi učenicima stvorimo mogućnost i da praktično nauče cjelokupni proces proizvodnje - kaže ravnatelj. Srednja škola Ilok osnovana je 1899. kao Kraljevska vinogradarsko-voćarska škola. Kralj Aleksandar za svoju ženidbu s princezom Marijom od Rumunjske 8. lipnja 1922. posudio je (i nikad vratio!) konjski četveropreg. Iz tih prapočetaka škole još egzistira golema betonska cisterna u vinskom podrumu. Nekad su proizvodili i prvoklasni vinjak, ali danas im je to zakonom onemogućeno. 
No imaju se čime hvaliti i bez toga. U njihovu parku raste 180 različitih vrsta drveća i grmova. Imaju najstariji sortni nasad lješnjaka u bivšoj Jugoslaviji. Uzgajaju cvijeće, krizanteme i božićne zvijezde, a kao jedini uzgajivači istočno od Vukovara - sve prodaju. Zasadili su na jednom hektaru krumpire. I to su prodali! Zasadili su i batat, pšenicu, kukuruz i suncokret. I to su prodali. Pravi primjer poduzetnicima.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • ljubazan 16.11.2014.

    Kada čitam ove pohvale u "Rvatskoj " čini mi se da sam u pravnoj državi,kada pogledam stvarnost,uvjeren sam da smo najlošiji,ako ne u cijelom svijetu,ali u Evropi sigurno !!

  • jožek2 16.11.2014.

    Zašto se ne kaže istina da je to sve u sastavu Iločkih vinograda i vinarija koje su na neki čudan način postale sve vlasništvo Čobankovića osuđenog kriminalca koji je kaznu služio u pučkoj kuhiunji takozvanim dobrotvornim radom , a sad mu ta sirotinja radi cjele dane u vinogradima za siću ako je i dobiju.

  • 2 x general 15.11.2014.

    e, sada je sve jasno kako je čobi junior postao vrhunski vinogradar sa 17 godina i "povukao" od ministarstva poljoprivrede ( tateka ) cca 350000 kuna nepovratnih sredstva!!! a druga djeca???? nisu imali tateka ili vina???

Komentiraj...
Vidi sve komentare