Obavijesti

News

Komentari 16

U Iloku je škola za hrvatske vinare, osvojit će cijeli svijet

U Iloku je škola za hrvatske vinare, osvojit će cijeli svijet
3

U Srednjoj školi Ilok od prvog razreda rade u vinogradu, a u trećem proizvode svoje vino. Vinograd ima četiri hektra, rade rizling, traminac, pinot, chardonnay...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku. 

Od loznog cijepa do butelje školskog vina - to je slogan kojim se Srednja škola Ilok izdignula u poplavi poljoprivrednih škola na istoku Hrvatske. Na jednom brdašcu praktički se nalaze školska zgrada, sportska dvorana, učenički dom, garaža za četiri traktora, plugove i tanjurače, sušara, hladnjača, dva plastenika i vinarija. Ravnatelj Ivan Bošnjak voli reći da su svi koji završe tu školu odmah kompetentni za posao za koji su se školovali. Vinograd se prostire na četiri hektara. U cijelosti je natkriven protugradnom mrežom vrijednom 189.000 kuna. Imaju zavidnu kolekciju od 94 sorte i klona u posebnom “klonskom vinogradu”. A od posebnih sorti u školskom vinogradu uzgajaju graševinu, rajnski rizling, traminac, pinot bijeli, chardonnay i cabernet sauvignon. Škola je nekad obrađivala 300 hektara zemlje, sadila 250.000 loznih cijepova i 100.000 voćnih sadnica, a danas se zadovoljavaju sa 7000 cijepova i voćnim sadnicama isključivo za vlastite potrebe. Ipak, učenici nerijetko na vinskim natjecanjima osvoje i šampionske titule za vina.

Prije dvije godine na ocjenjivanju vina Podunavlja i Slavonije u Iloku dobili su najbolju ocjenu za rajnski rizling te trijumfirali s polusuhom graševinom na jakom vinskom festivalu Bonavita. Nadmašili su najveće i najuglednije slavonske “vinske igrače”.

- Ako mi nećemo pobjeđivati i time ukazivati na znanje naših učenika, onda je sve besmisleno - hvali se ravnatelj. Sandra Banožić, glavna enologinja, kaže da učenici praksu od prvog razreda imaju u vinogradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U trećem razredu svaki učenik dobije inox posudu od 70 litara u kojoj uči napraviti svoje prvo vino. Osim toga, zajednički radimo školsko vino, koje je kvalitetom davno premašilo školske gabarite - kaže Sandra.

U školi se šale da su jedina obrazovna institucija u kojoj je u zraku koncentracija alkohola veća od promila.

- To zadirkivanje je posljedica našeg inzistiranja da u školi učenicima stvorimo mogućnost i da praktično nauče cjelokupni proces proizvodnje - kaže ravnatelj. Srednja škola Ilok osnovana je 1899. kao Kraljevska vinogradarsko-voćarska škola. Kralj Aleksandar za svoju ženidbu s princezom Marijom od Rumunjske 8. lipnja 1922. posudio je (i nikad vratio!) konjski četveropreg. Iz tih prapočetaka škole još egzistira golema betonska cisterna u vinskom podrumu. Nekad su proizvodili i prvoklasni vinjak, ali danas im je to zakonom onemogućeno. 
No imaju se čime hvaliti i bez toga. U njihovu parku raste 180 različitih vrsta drveća i grmova. Imaju najstariji sortni nasad lješnjaka u bivšoj Jugoslaviji. Uzgajaju cvijeće, krizanteme i božićne zvijezde, a kao jedini uzgajivači istočno od Vukovara - sve prodaju. Zasadili su na jednom hektaru krumpire. I to su prodali! Zasadili su i batat, pšenicu, kukuruz i suncokret. I to su prodali. Pravi primjer poduzetnicima.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.