To je to što me zanima!

U Kazahstanu se srušila ruska raketa, eksplodirala je na tlu

Ruska raketa Proton-M se srušila ubrzo nakon polijetanja, a nesreću je vidjela cijela država jer je lansiranje bilo prenošeno uživo na televiziji. Ozlijeđenih nije bilo
Vidi originalni članak

Ruska raketa Proton-M, koja je nosila tri navigacijska satelita, srušila se ubrzo nakon polijetanja s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu, javlja Russia Today

Neposredno nakon polijetanja, raketa je naglo skrenula u stranu, a nakon pokušaja da se ispravi skrenula je u suprotnom smjeru. Tada je počela letjeti vodoravno te se uz puni potisak počela raspadati. Udarila je u tlo i eksplodirala. Udar je vidjela cijela zemlja jer je polijetanje rakete bilo prenošeno na televiziji. Ozlijeđenih nije bilo. 

Nosila je i više od 600 tona toksičnog goriva te se strahovalo od ekološke katastrofe, no za sada nema potvrde o zagađenju. Agencija Interfax izvijestila je kako se zapalilo toksično gorivo, a razmišlja se i o evakuaciji okolnih sela zbog opasnosti po zdravlje stanovnika. Odmah je oformljena i posebna radna skupina koja će istražiti uzrok nesreće. 

Raketa je u orbitu trebala ponijeti tri satelita za ruski satelitski navigacijski sustav Glonass. Sateliti su vrijedni oko 200 milijuna dolara. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • WOMANIZER 02.07.2013.

    ma zasigurno nije ništa, pa to je samo 600 tona toksičnog goriva!

  • garavisokakk 02.07.2013.

    bezočno lažu...pljuc...

  • Malleus Maleficarum 02.07.2013.

    Zvuči nevjerojatno da nije došlo do zagađenja okoliša. Gorivo koje koristi raketa Proton je kombincija N2O4/UDMH (Dušikov tetraoksid /Asimetrični dimetil hidrazin). Asimetrični dimetil hidrazin je vrlo kancerogen i u prisutnosti oksidanata, visoko eksplozivan. Kod ovakve eksplozije i vatre, teško da je rezervoar ostao neoštećen, a ova informacija je , kao i kod svih sličnih incidenata, samo prikrivanje istine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare