To je to što me zanima!

U KBC-u Rijeka izveden zahvat koji će ubuduće spasiti živote

Zahvat je izveden na Zavodu za gastroenterologiju u suradnji s Odjelom za kliničku bakteriologiju, mikrobiologiju i parazitologiju, a radi se o prijenosu fekalne mikrobiote u bolesnice s teškim oblikom upale debelog crijeva
Vidi originalni članak

Riječki gastroenterolozi prvi u Hrvatskoj izveli su transplantaciju fekalne mikrobiote, odnosno prijenos normalne crijevne flore u 84-godišnju ženu, čija je teška infekcija bakterijom Clostridium difficile nakon zahvata posve izliječena, a sluznica crijeva posve oporavljena, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

- Radi se o zahvatu koji je postao medicinski indicirani standard posljednjih godina u Europi i svijetu, a pomoću kojeg možemo na poprilično jednostavan način izliječiti neke od najtežih infekcija probavnog trakta. Radi se, dakle, o prijenosu specijalno obrađene stolice zdravog davatelja u debelo crijevo osobe koja boluje od teške infekcije probavnog trakta, rezistentne na liječenje antibioticima - rekao je dr. Štimac.

Ovaj značajan zahvat, koji je svijetu donio pregršt pozitivnog kliničkog iskustva, izveden je na teško bolesnoj i životno ugroženoj pacijentici (84) iz Ogulina, koja je pokazivala simptome povišene tjelesne temperature, gubitak težine, bolove u abdomenu te neredovite stolice, a koja je neuspješno liječena antibioticima u više navrata. Naime, infekcija se razvila kao posljedica primjene antibiotika zbog upale pluća. Davalac je bila bolesnici nepoznata mlada osoba. Metoda je primijenjena u dva navrata u razmaku od tjedan dana apliciranjem pripravka putem kolonoskopije. Postignut je potpuni oporavak sluznice crijeva nakon čega je pacijentica u izvrsnom stanju puštena kući. Općenito, učinak ove metode, po prvi put izvedene u Njemačkoj prije dvije godine, približava se 90%.

- Ovo je vrlo važan trenutak za riječki KBC kao i važan korak u razvoju koji je započeo prije deset godina kada se prvi put počelo shvaćati koliko je zahvat bitan. Također, naša suradnja, kod koje je vrlo bitan timski rad, pokazala je uspješnost između rada gastro i mikrobiološkog odjela - o jedinstvenom zahvatu, koji je riječke gastroenterologe stavio uz bok europskim i svjetskim stručnjacima kazao je uvaženi gostujući stručnjak iz Njemačke Peter Malfertheiner, profesor sa sveučilišta u Magdeburgu i direktor edukacijskih programa EAGEN - Europske asocijacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju, u čijoj je suradnji zahvat ostvaren.

Inače, poremećaj crijevne flore primaoca najčešće je posljedica primjene antibiotika i uzrok razvoja infekcije bakterijom (CD).
Može zahvatiti bilo koga, bez obzira na spol i životnu dob. Kod pacijenata oboljelih od ove bolesti postoje razni načini liječenja, no ako se bolest ponavlja onda je ovakav zahvat najbolja, financijski najisplativija i najučinkovitija opcija.

- Ono što je jako bitno je da donori  mikroorganizama moraju biti apsolutno zdravi i testirani protiv mnogočega poput hepatitisa, HIV-a i slično, a ako to uvjeti dozvoljavaju, zbog praktičnosti su oni najčešće iz bolesnikove neposredne okoline - složili su se prof. dr. Maja Abram, predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku mikrobiologiju KBC-a Rijeka, prof.dr. Sandra Milić pročelnica Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka i mr. dr. Irena Krznarić Zrnić, specijalistica gastroenterologije.

Zbog česte primjene antibiotike terapije, osobito u bolničkim uvjetima, incidencija infekcije ovom bakterijom posljednjih desetljeća je u porastu. 

- Tim više nam je drago što sada imamo educirani tim liječnika koji u ovakvim slučajevima mogu pomoći pacijentima iz cijele Hrvatske - zaključio je ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • moj glas 24.07.2017.

    Veliko bravo.. Svaka cast..

  • mihic82 24.07.2017.

    Bravo

  • Rocking Roller 24.07.2017.

    Transplantacija govanceta...

Komentiraj...
Vidi sve komentare