To je to što me zanima!

U Kumrovcu se vesele Titovoj bisti: 'Joža nam se vraća kući'

Uz Titovu bistu, u Muzej Hrvatskog zagorja stiglo je još 105 predmeta, koji će javnosti biti predstavljeni 23. svibnja. U Kumrovcu vlada veselje zbog donacije
Vidi originalni članak

Bista Josipa Broza Tita nakon iseljenja iz predsjedničke rezidencije na Pantovčaku stigla je u njegovo rodno selo Kumrovec. U selu su oduševljeni dolaskom biste te se nadaju još većem broju turista.

Obavljena je i primopredaja umjetnina Josipa i Jovanke Broz, koji su do sada bili čuvani u Vili Zagorje, a odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović donirani su Muzeju Hrvatskog zagorja

- Dijelim izuzetnu radost što se danas, na Josipovo, bista Josipa Broza može vidjeti u njegovoj rodnoj kući. Joža se vraća kući - kazala je kustosica muzeja za Media Servis

Uz bistu, s Pantovčaka je muzeju donirano više od stotinu predmeta. Među umjetničkim djelima su poznata Augustinčićeva bista isklesana u mramoru, jedna Titova bista nepoznatog autora, dvije slike Titovih portreta ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića te pribor za pušenje s pepeljarom od tučenog bakra. Među 105 Titovih darova tu su slonove kljove, razni predmeti i figurice od slonovače, kristala, stakla, maketa Apolla 11 koja je dovela prve ljude na Mjesec, a koju mu je poklonila NASA, kao i 20-ak foto albuma s egzotičnih putovanja Josipa Broza i njegove supruge Jovanke, piše portal zagorje-international.hr.

Svi predmeti su trenutačno na obradi, a 23. svibnja će bit predstavljeni javnosti.

Idi na 24sata

Komentari 802

  • fenix77 21.03.2015.

    To je samo komad hercegovačkog kamena, a kamenjari pluju po liku!! Inače dobro je da se vratio doma i da novo komponirani političari dobiju mjesta za svoje biste , aprije svega da zatome kompleks manje vrijednosti. Na žalost svi zajedno ne mogu ostvariti k'o Tito, kakav god bio. Cijenili su ga svi, istok, zapad, nesvrstani, žene, umjetnici , akademici.., a ove naše, nakon g. Šeparovića u svijetu više malo tko cijeni. Očito im politika pljuj po svima oko sebe, pa i onima koji te hrane, da bi ti bio bolji, ne prolazi kod normalnog naroda.

  • melidony 21.03.2015.

    Tito je bio diktator, neosporno. Zanimljivo da se nitko ne pozabavi umjesto njegovim "likom i djelom" pravim identitetom. Među narodom, starijim ljudima, je dobro poznata stvar da je pravi Josip Broz poginuo u Bosni a da su Rusi ubacili na njegovo mjesto svog špijuna koji je preuzeo Titov identitet. Kasnije se odmetnuo od Rusa. Pitajte starije ljude u Zagorju i Bosni o tome. Svi će to potvrditi!

  • franomeny 21.03.2015.

    Tuđman je u startu pogriješio što se odmah nije riješio i te biste i svih udbaša. Dobronamjerno je vjerovao da je pomirba moguća ali oni nikad nisu htjeli još manje voljeli Hrvatsku. Ni dan danas Hrvatsku ne podnose. Svjedoci smo toga svaki dan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare