To je to što me zanima!

U muzeju nije radio alarm, ali niti nadzorne kamere

Krađa Van Gogha: Iako je svaka slika osigurana posebnim alarmom, niti jedan nije bio u funkciji, a osiguranje je bilo samo 'fasada', rekao je tužitelj
Vidi originalni članak

Nijedan od alarma u muzeju Khalil u Kairu nije se oglasio dok su lopovi u subotu oko podneva krali sliku Vincenta van Gogha vrijednu 50 milijuna dolara. Radilo je samo sedam od 43 nadzorne kamere. Iako je svaka slika osigurana posebnim alarmom, niti jedan nije bio u funkciji, a osiguranje je bilo samo 'fasada', rekao je egipatski glavni tužitelj Abdel Meguida Mahmud. Sliku  'Poppy Flowers' ili 'Vase With Flowers' (Vaza s cvijećem),  nizozemskog umjetnika, izrezali su iz okvira dok se većina zaposlenika muzeja, uključujući i osiguranje, molilo u obližnjoj džamiji. Ministar kulture Farouk Hosni rekao je kako je u subotu egipatski muzej posjetilo samo deset ljudi. Ubrzo nakon krađe, policija je privela dvojicu Talijana koji su bili u muzeju, a učinili su im se sumnjivi, no oni nisu imali veze s krađom. Sliku žutog i crvenog cvijeća veličine 30x30 centimetara Van Gogh je naslikao 1887. godine, tri godine prije nego se ubio. Već su ju 1987. bili ukrali iz istog muzeja i našli u Kuvajtu deset godina kasnije. U muzeju čuvaju i djela Moneta, Renoira i Degasa.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • CoRny_ 23.08.2010.

    sve isto ko i 87. sad ce ekipa ic tamo samo da gleda prostor di je nekad stajala ta slika. i bam, evo odma extra prometa. :)

  • 23.08.2010.

    sve je to debelo osigurano i reosigurano tako da nema beda... osim sto ce prava slika visit u nekoj vili i nece bit dostupna pogledima sire mase..

  • zdravakrava 23.08.2010.

    a nego kak bi inače ukrali pored toliko kamera i osiguranja, morali su malo podmititi i osiguranje koje radi tamo

Komentiraj...
Vidi sve komentare