To je to što me zanima!

U Osijeku digitaliziraju postojeće plinomjere

Javlja na daljinu Plinomjer će podatke slati više puta tijekom dana, a potrošnju će moći kontrolirati plinara, ali i sam potrošač
Vidi originalni članak

HEP Plin je u Osijeku započeo digitalizaciju plinomjera, a surađuju s četiri hrvatske tehnološke tvrtke.


Postojeće plinomjere nadograđuju uređajima koji omogućuju automatsko slanje podataka preko interneta. Platformu za obradu podataka razvijala je i provela informatička tvrtka Comping u suradnji s HEP Telekomunikacijama. Byte Lab je razvio senzor za očitanje plinskih brojila, hardverski uređaj koji preko kamere očitava stanje na plinomjeru. Multicom i Axis proveli su integraciju projekta, a spajanje na mrežu Interneta stvari IoT Net Adria, hrvatski operater Sigfoxa. IoT tehnologija (Internet of Things) inače omogućuje povezivanje uređaja niskoenergetskom širokopojasnom bežičnom tehnologijom.

Bežično povezuje


Takvu tehnologiju koriste u Marini Punat gdje su povezane jahte i daljinski prate njihovo stanje, piše Poslovni dnevnik. HEP Plin kao članica HEP grupe postaje jedan od predvodnika sustava “pametnih gradova”.


- Digitalizacija se provodi na cijelom distribucijskom području HEP Plina. Do kraja godine će se plinomjeri, uz primjenu pametnih uređaja, očitavati daljinski - rekli su iz HEP-a.


Digitalizacija plinskih brojila omogućit će  prikupljanje udaljenih podataka i obradu u realnom vremenu. HEP Plin će moći lakše pristupiti informacijama i brže donositi poslovne odluke. No koristi će imati i potrošači jer će imati uvid u realnu potrošnju te će moći procijeniti troškove, ali i analizirati povijesne i sadašnje podatke. Ovakva platforma omogućuje komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi te tako povećavaju učinkovitost, održivost i zadovoljstvo kupaca.


- Najveća vrijednost projekta je mogućnost proširenja i prilagodljivosti te brza primjena koja će omogućiti transformaciju plinske industrije i povećati vrijednost, od distributera do krajnjeg korisnika - rekao je Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije pri predstavljanju projekta u Osijeku.

Do kraja godine


Na IoT projektu HEP Plin surađuje s više domaćih informatičkih kompanija. Tvrtka Iot Net Adria, kao hrvatski operator tvrtke Sigfoxa, omogućuje spajanje na mrežu IoT-a.


- Partnerstvo je rezultiralo brzom realizacijom. Nadležnost i predanost partnera IoT Net Adrije iz Sigfoxova ekosistema pokazali su se kao ključni faktor uspjeha u razvoju ovog isplativog i pouzdanog automatiziranog plinomjera - rekao je Damir Pećušak, izvršni direktor HEP Plina o projektu.

Lakše će provjeravati

Pomoću digitalne tehnologije moći će se bolje i češće kontrolirati stanje plinomjera. Bolji i lakši dostupan uvid u svoju potrošnju imat će i potrošači.

Samo domaće snage

Na nadogradnji plinomjera radile su četiri hrvatske tehnološke tvrtke, a uređaji i tehnologija će omogućiti automatsko slanje podataka preko interneta.

Senzori za očitavanje

Hardverski uređaj preko kamere i senzora očitava stanje na plinomjeru i kodira ga da se može prenijeti i poslati dalje. Razvila ga je hrvatska tvrtka Byte Lab.

Slanje očitanja

Rješenje za prijenos podataka i spajanje na mrežu pružila je tvrtka IoT Net Adria koja je u sastavu francuskog Sigfoxa, a u Hrvatskoj upravlja s 0G mrežom.

 

Ultrazvučni plinomjer jedan je od pametnih brojila

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare