Obavijesti

News

Komentari 0

U Osijeku digitaliziraju postojeće plinomjere

U Osijeku digitaliziraju postojeće plinomjere
3

Javlja na daljinu Plinomjer će podatke slati više puta tijekom dana, a potrošnju će moći kontrolirati plinara, ali i sam potrošač

VIDEO

HEP Plin je u Osijeku započeo digitalizaciju plinomjera, a surađuju s četiri hrvatske tehnološke tvrtke.


Postojeće plinomjere nadograđuju uređajima koji omogućuju automatsko slanje podataka preko interneta. Platformu za obradu podataka razvijala je i provela informatička tvrtka Comping u suradnji s HEP Telekomunikacijama. Byte Lab je razvio senzor za očitanje plinskih brojila, hardverski uređaj koji preko kamere očitava stanje na plinomjeru. Multicom i Axis proveli su integraciju projekta, a spajanje na mrežu Interneta stvari IoT Net Adria, hrvatski operater Sigfoxa. IoT tehnologija (Internet of Things) inače omogućuje povezivanje uređaja niskoenergetskom širokopojasnom bežičnom tehnologijom.

Bežično povezuje


Takvu tehnologiju koriste u Marini Punat gdje su povezane jahte i daljinski prate njihovo stanje, piše Poslovni dnevnik. HEP Plin kao članica HEP grupe postaje jedan od predvodnika sustava “pametnih gradova”.


- Digitalizacija se provodi na cijelom distribucijskom području HEP Plina. Do kraja godine će se plinomjeri, uz primjenu pametnih uređaja, očitavati daljinski - rekli su iz HEP-a.


Digitalizacija plinskih brojila omogućit će  prikupljanje udaljenih podataka i obradu u realnom vremenu. HEP Plin će moći lakše pristupiti informacijama i brže donositi poslovne odluke. No koristi će imati i potrošači jer će imati uvid u realnu potrošnju te će moći procijeniti troškove, ali i analizirati povijesne i sadašnje podatke. Ovakva platforma omogućuje komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi te tako povećavaju učinkovitost, održivost i zadovoljstvo kupaca.


- Najveća vrijednost projekta je mogućnost proširenja i prilagodljivosti te brza primjena koja će omogućiti transformaciju plinske industrije i povećati vrijednost, od distributera do krajnjeg korisnika - rekao je Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije pri predstavljanju projekta u Osijeku.

Do kraja godine


Na IoT projektu HEP Plin surađuje s više domaćih informatičkih kompanija. Tvrtka Iot Net Adria, kao hrvatski operator tvrtke Sigfoxa, omogućuje spajanje na mrežu IoT-a.


- Partnerstvo je rezultiralo brzom realizacijom. Nadležnost i predanost partnera IoT Net Adrije iz Sigfoxova ekosistema pokazali su se kao ključni faktor uspjeha u razvoju ovog isplativog i pouzdanog automatiziranog plinomjera - rekao je Damir Pećušak, izvršni direktor HEP Plina o projektu.

Lakše će provjeravati

Pomoću digitalne tehnologije moći će se bolje i češće kontrolirati stanje plinomjera. Bolji i lakši dostupan uvid u svoju potrošnju imat će i potrošači.

Samo domaće snage

Na nadogradnji plinomjera radile su četiri hrvatske tehnološke tvrtke, a uređaji i tehnologija će omogućiti automatsko slanje podataka preko interneta.

Senzori za očitavanje

Hardverski uređaj preko kamere i senzora očitava stanje na plinomjeru i kodira ga da se može prenijeti i poslati dalje. Razvila ga je hrvatska tvrtka Byte Lab.

Slanje očitanja

Rješenje za prijenos podataka i spajanje na mrežu pružila je tvrtka IoT Net Adria koja je u sastavu francuskog Sigfoxa, a u Hrvatskoj upravlja s 0G mrežom.

 

Ultrazvučni plinomjer jedan je od pametnih brojila

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.