To je to što me zanima!

U potrazi za identitetom Mona Lise, otvorili grobnicu u Firenci

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Istraživači su napravili otvor u kamenoj kripti firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconde jer smatraju da je njegova žena Lisa Gherardini ona Leonardova
Vidi originalni članak

Talijanski pisac i istraživač Silvano Vincenti, koji vodi Nacionalni odbor za promicanje povijesnog i kulturnog naslijeđa u Italiji, namjerava testirati DNK iz kostiju iz grobnice te ga usporediti s troje drugih žena pokopanih u samostanu Santa Orsola. Ondje je prošle godine započela potraga za kostima Lise Gherardini, a do one prave doći će usporedbom s poznatim DNK njezinog sina u čijem su posjedu.

No, prije nego započne samo dobivanje rezultata usporedbe, istraživači prvo moraju provesti datiranje starosti iskopanih kostiju ugljikom. Taj proces je trenutno u tijeku, no do daljnjeg koraka može proći i godina dana.

Jednom kada se istraživanje obavi, Vincenti kaže kako bi se lice Lise Gherardini moglo rekonstruirati i tada će utvrditi radi li se zaista o onoj slici koju je naslikao Leonardo Da Vinci, a nalazi se u muzeju Louvre u Francuskoj.

- Ako uspijemo konačno ćemo moći riješiti  tri pitanja koja su mučila povjesničare i ljubitelje umjetnosti u svijetu: Je li Gherardini bila model za Mona Lisu, je li to ipak bio netko drugi ili je ona samo tvorevina Leonardove mašte - rekao je Vincenti.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Ahileja 11.08.2013.

    Koje probleme rješavaju sadašnje generacije stučnjaka kao da čovječanstvo nema važnijih pitanja bez odgovora.

  • sudac bez morala 11.08.2013.

    Isla sam prosli petak u Louvre. Ogromna je guzva oko te slike,ali smo se uspjeli progurati da vidimo i mi to cudo,haha. Slika kao slika, ali bilo ju je lijepo vidjeti uzivo. Ne mozes doci u Louvre,a ne vidjeti Mona Lisu :-P A,ovo iskopavanje mi je bzvz!

  • zloča21 11.08.2013.

    ovo je previše, pustite ženu da počiva u miru, ionako ni s rekonstruiranjem lica ne mogu biti sigurni kako je ona izgledala ni da li je ona žena na leonardovoj slici

Komentiraj...
Vidi sve komentare