Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

U potrazi za identitetom Mona Lise, otvorili grobnicu u Firenci

Istraživači su napravili otvor u kamenoj kripti firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconde jer smatraju da je njegova žena Lisa Gherardini ona Leonardova

REUTERS
Foto: REUTERS
17 komentara

Talijanski pisac i istraživač Silvano Vincenti, koji vodi Nacionalni odbor za promicanje povijesnog i kulturnog naslijeđa u Italiji, namjerava testirati DNK iz kostiju iz grobnice te ga usporediti s troje drugih žena pokopanih u samostanu Santa Orsola. Ondje je prošle godine započela potraga za kostima Lise Gherardini, a do one prave doći će usporedbom s poznatim DNK njezinog sina u čijem su posjedu.

No, prije nego započne samo dobivanje rezultata usporedbe, istraživači prvo moraju provesti datiranje starosti iskopanih kostiju ugljikom. Taj proces je trenutno u tijeku, no do daljnjeg koraka može proći i godina dana.

Jednom kada se istraživanje obavi, Vincenti kaže kako bi se lice Lise Gherardini moglo rekonstruirati i tada će utvrditi radi li se zaista o onoj slici koju je naslikao Leonardo Da Vinci, a nalazi se u muzeju Louvre u Francuskoj.

- Ako uspijemo konačno ćemo moći riješiti  tri pitanja koja su mučila povjesničare i ljubitelje umjetnosti u svijetu: Je li Gherardini bila model za Mona Lisu, je li to ipak bio netko drugi ili je ona samo tvorevina Leonardove mašte - rekao je Vincenti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message