To je to što me zanima!

U Rijeci izvjesili talijansku zastavu: Vratit ćemo se

Na zastavi je napisan tekst koji završava s "Mi u Istri, Rijeci i Dalmaciji ćemo se vratiti". Na letcima je pisalo "Živjela talijanska Rijeka - Živjeli arditi"
Vidi originalni članak

S povijesnog stupa za gradsku zastavu, stendardca na Trgu riječke rezolucije u Rijeci, skinuta je talijanska zastava koju je postavila zasad nepoznata osoba ili više njih, potvrdila je Policijska uprava primorsko-goranska. Na zastavi je talijanskim jezikom napisan tekst koji završava rečenicom "Mi u Istri, Rijeci i Dalmaciji ćemo se vratiti". Uz stendardac su pronađeni i letci na kojima s jedne strane stoji tekst na talijanskom "Živjela talijanska Rijeka - Živjeli arditi", a s druge strane "1919-2009".
Zastavu su skinuli i letke uklonili komunalni redari nakon dojave građanina.
To što je ovih dana godišnjica D'Anunnzijeva okupiranja Rijeke može upućivati na vezu ovog čina i događaja od prije 90 godina. Gabriele D'Annunzio s naoružanom skupinom legionara, zvanih arditi, zauzeo je Rijeku 12. rujna 1919. godine i vladao malo dulje od godinu dana. Povjesničari su u njegovu pohodu i načinu vladanja Rijekom prepoznali elemente talijanskog fašizma, koji je kao pokret uspostavljen nekoliko godina poslije.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • hulk10 14.09.2009.

    treba im nabiti onu čizmu od države u guzicu

  • DJEVICA 14.09.2009.

    I opet ćete bježati, ako budete stigli.

  • smoker35 13.09.2009.

    a kojim putem ćete doći do Rijeke?Kaj ne čitate da smo si Slovenci i mi opet ljubljeni brati?-kroz naše more ne-kroz piran opet ne-a bogme ni kroz \"dimnik\" gdje budu slovenci ribarili i imali pristup otvorenom moru-jedva dobili pa da im vi uzrupirate-pogutili vas budu...loool...

Komentiraj...
Vidi sve komentare