To je to što me zanima!

U Rusiji raste antiratni otpor

Sve brojniji i glasniji protivnici rata diljem Rusije pozivaju predsjednika Vladimira Putina da zaustavi invaziju na Ukrajinu
Vidi originalni članak

“Mi, ruski liječnici, medicinske sestre i bolničari, snažno se protivimo napadu ruske vojske na ukrajinski teritorij”, stoji u peticiji koju je potpisalo više od 300 ljudi.

Deseci ruskih humanitarnih organizacija poslali su Putinu otvoreno pismo u kojem traže od njega da zaustavi rat.

“Rat je humanitarna katastrofa koja uzrokuje bol i patnju… Rješavanje političkih konflikata nasilnim putem smatramo nehumanim stoga vas pozivamo da prekinete vatru i započnete pregovore”, navodi se u pismu.

NOVI ISTUP I Norveška prekrižila Ruse: 'Ne želimo da nastupate kod nas'

Više od 2000 ljudi privedeno je od četvrtka zbog sudjelovanja na antiratnim prosvjedima. Ruske vlasti izbjegavaju u medijima koristiti riječ “rat” i umjesto toga invaziju na Ukrajinu opisuju kao “vojnu operaciju”.

Inozemni televizijski kanali već su danima blokirani u velikom stambeno-poslovnom kompleksu u centru Moskve gdje, uz ruske dužnosnike, žive i rade brojni diplomati i strani dopisnici.

Uprava zgrade je kao uzrok blokade navela kvar na satelitskim sustavima te ponudila aktivaciju ruskih nacionalnih TV kanala.

NEPRIJATELJ POKUŠAVA UĆI Kijevski gradonačelnik: Noć je bila teška, ali u središtu grada nema ruskih vojnika

Putin je rekao da je napao Ukrajinu jer je, kao zemlju koja teži ulasku u NATO, želi razoružati, ali i osloboditi od njene “neonacističke” vlasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Putina za agresiju bez presedana i objavio da će Ukrajina pružiti otpor.

Zelenskij je zahvalio brojnim istaknutim ruskim umjetnicima, intelektualcima i ljudima iz medija, koji su se otvoreno suprotstavili ratu.

NESTVARAN OSJEĆAJ Kijevski dobrovoljci bore se protiv nevidljivih osvajača: Dali su nam puške i evo nas ovdje

Čak je i član ruske Komunističke partije, Mihail Matvejev, zatražio prekid rata. Rekao je da, kada je u parlamentu glasao za priznanje neovisnosti Donjecka i Luganska, nije imao na umu pokretanje rata.

“Smatram da rat mora biti odmah zaustavljen. Kada sam glasao za priznanje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike dao sam svoj glas za mir, ne za rat”, rekao je Matvejev.

RUSKA INVAZIJA Pratite kamere iz Kijeva: Bitka za glavni grad, Rusi nadiru...

Njegova je namjera bila, rekao je, “da Rusija bude štit kako Donbas ne bi bio bombardiran, a ne da se bombardira Kijev”. Donbas je regija na istoku Ukrajine u kojoj se nalaze Donjeck i Lugansk.

Mnogi Rusi svoje zgražavanje ruskom invazijom na Ukrajinu izražavaju i putem društvenih mreža.

OVDJE

Idi na 24sata

Komentari 4

  • pacovikozec 26.02.2022.

    ruski narod treba se dignuti na noge i svrgnut putina. jedini način, sve ostalo je laprdanje.

  • prokurator 26.02.2022.

    di si sad care? okrenuo ti leđa narod, okrenuli leđa saveznici kazahstan, orban, erdogan, a i kinezi se premišljaju. i što je najgore, ukrajinci te rasturaju. a kad bude gotovo, znaš da ćeš morat trčati kolko te noge nose.

  • tea7777 26.02.2022.

    Jedino ruski narod moze zaustaviti ovaj Rat, dok Putin ima podrsku svog naroda nikoga se ne boji..moze zapad prijetiti cime hoce, to njega ne brine..previse on sebe voli, a mrzi sve druge. Dok se zapadnjaci dogovaraju narod gine. Tako ce biti dok god ne shvatite s kim imate posla

Komentiraj...
Vidi sve komentare