To je to što me zanima!

U školi nam lažu: Tomislav nije prvi hrvatski kralj?

Ministarstvo vanjskih poslova na svojim internet stranicama tvrdi da je prvi hrvatski kralj Stjepan Držislav. Neki povjesničari kažu da su u pravu
Vidi originalni članak

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija na svojim internetskim stranicama vanjskih misija pri UN-u i NATO-u tvrdi da Tomislav nije prvi hrvatski kralj već da je to Stjepan Držislav. Na stranicama piše da je 925. godine Knez Tomislav ujedinio Hrvatsku i pobijedio Ugare i Bugare te da je 990. okrunjen Stjepan Držislav, prvi hrvatski kralj, donosi Novi list. Prema riječima povjesničara Nevena Budaka, izgleda da bi Ministarstvo moglo biti u pravu.
- Priča o Tomislavu je dio naše nacionalne mitologije. Pitanje je što se podrazumijeva pod pojmom kralj. Ako je to onaj koji je nosio titulu 'rex', onda su tako nazivani i vladari prije Stjepana Držislava, no on je prvi okrunjeni kralj - kaže Budak. S njim se slaže i Ivo Goldstein.
- Nema dokaza da je Tomislav bio okrunjen - kaže Goldstein i dodaje da za hrvatske vladare nije bilo važno da li ih zovu knez ili kralj. To je postalo bitno tek u 20. stoljeću.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • jogobella 05.05.2009.

    upravo pred sobom imam knjigu staru preko 100 god.od Vjekoslava Kljajića Povijest Hrvata i na stranici 76 i 77govori se o krunjenju Kralja Tomislava na velikom saboru na Duvanjskom polju 925god ,gdje su došla sva hrvatska plemena i srbska,te poslanici rimskog pape te je okrunjen za kralja Hrvatske i Dalmacije jer je bizantijski car Konstantin darovao mu sve gradove u kojima su vladali Latini.(Split,Zadar,Trogir),u zahvalnost za pobijedu nad Bugarima koji su prijetili i Bizantijskom carstvuPrema ovoj knjizi nema sumnje o krunjenju.

  • miroljubiv 05.05.2009.

    Kompletna povijest je falsificirana.sve vrijedno spomena možete saznati samo kroz najtajnija društva masone,sotoniste i slično.Tito je imao dvojnika,pravi je poginuo,a ovaj je podmetnuti Rus.to vam naravno neće reći.

  • miss Arrogance 05.05.2009.

    Boli me briga ionako ih nikad nisam popamtila u skoli...

Komentiraj...
Vidi sve komentare