To je to što me zanima!

U škripcu: ISIL-ovci, položite svoje oružje ako želite živjeti

Mosul je više od dvije godine pod kontrolom tzv. Islamske države. U samom gradu vojska je nastavila preuzimanje istočnih četvrti, a žestoke borbe traju od petka
Vidi originalni članak

Irački premijer poslao je upozorenje ISIL-ovim pristašama u Mosulu da polože svoje oružje, ako žele preživjeti, a građanima Mosula da će ih uskoro osloboditi. Haider al-Abadi u subotu je bio na ratištu na istočnom dijelu grada i rekao kako se vladine snage neće povući i da neće biti slomljeni. 

Mosul je više od dvije godine pod kontrolom ISIL-a, a Abadijev poziv na predaju stigao je nakon što je ISIL izgubio kontrolu u istočnom predgrađima, a oko grada se steže vojni obruč, piše BBC. 

Satelitske snimke Mosula pokazuju kako je ISIL izgradio višestruke barikade na ključnim pravcima u ovaj grad na sjeveru zemlje. Betonski blokovi i šuta blokiraju ključne pravce, dok su zgrade u blizini zračne luke srušene zbog boljeg pogleda. 

U samom gradu vojska je nastavila preuzimanje istočnih četvrti, a žestoke borbe traju od petka. Brojni ljudi izašli su u subotu iz svojih domova i skloništa u četvrtima Tahrir i Zahara u nadi da će ih snage koje nadiru u grad evakuirati. Velik dio njih pješačio je desetak kilometara do izbjegličkog centra koji je podignut za one koji napuštaju grad noseći sve što imaju u vrećicama. Upravo velik broj civila i otežava napredak iračkim specijalnim snagama jer ne mogu zatražiti zračne udare američkih snaga. 

Među ljudima koji su napustili grad bio je i Ahmed Hussein (32) koji roditelje i četvoricu braće nije vidio skoro tri godine. Na ulazu u kamp vidio je svog oca i potrčao prema njemu kako bi ga izljubio kroz ogradu. Kroz ulaz je potrčao i njegov nećak kako bi ga izgrlio. Osim centra Hasam Sham, UN podiže još deset, ali samo pet ih je spremno za primanje ljudi. U ovom centru trenutno je oko 4000 ljudi, a imaju mjesta za njih još 7000 te će uskoro morati izgraditi još jedan u blizini, piše LA Times. 

Snage nadiru i s juga

Iračke snage u velikoj ofenzivi u subotu su preuzele kontrolu i nad posljednjim gradom koji im stoji na putu južno od Mosula. Hammam al-Alili je grad 15-ak kilometara od Mosula, a vojska je rekla kako su njihove snage preuzele kontrolu nad središtem grada. No nije poznato jesu li potpuno istjerali snage ISIL-a iz ostalih dijelova grada. 

Džihadisti su 2014. preuzeli kontrolu nad gradom, a vođa Abu Bakr al-Baghdadi odabrao je džamiju u gradu kao mjesto iz kojeg su proglasili osnutak kalifata. Prije početka ofenzive koja je počela 17. listopada procjene su bile kako je u gradu bilo između 3000 i 5000 militanata te oko 1,5 milijuna civila. 

Idi na 24sata

Komentari 49

  • vedran_zgb 06.11.2016.

    Ja se nadam da se bude Americi vratilo sve jednoga dana, da će platiti za svo zlo koje su nanijeli ovoj planeti.

  • Donald Dack 06.11.2016.

    Tko se mača hvata od mača ce i poginuti! Tako i ISIL !

  • škver 06.11.2016.

    A jadne dice,mladosti.....svemogući na tebi je odkuja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare