To je to što me zanima!

U Slavonskom Brodu otvorili prvi Muzej tambure u svijetu

Ideja je potekla od poznatog etnomuzikologa, tamburaškog i glazbenog pedagoga Mihaela Ferića, a realizirala brodska Udruga tamburaša. Izloženo je 60-ak glazbala
Vidi originalni članak

Slavonski Brod je od srijede navečer prvi hrvatski grad i središte izučavanja tambure, sviranja na tome hrvatskom nacionalnom instrumentu i svega što je vezano uz tamburu. Naime, nakon punih šest godina priprema u kazamatu zapadne kurtine barokne brodske Tvrđave u srijedu navečer otvoren je prvi Muzej tambure, ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu uopće. 

Ideja je potekla od nadaleko poznatog etnomuzikologa, tamburaškog i glazbenog pedagoga Mihaela Ferića, a realizirala ju je brodska Udruga tamburaša. Na više od 130 kvadratnih metara izloženo je 60-tak tamburaških glazbala raznih oblika, veličina i načina ugađanja, fotografijama i tekstovima prikaz povijesnog razvoja tambure ne samo na području Broda i Hrvatske već i mnogih europskih zemalja,  pa čak i Amerike te publicistike i nakladništva o razvoju i značenju tambure u kulturnom, nacionalnom i tradicijskom životu zemalja jugoistočne Europe.

- Muzejski prostori će se nadopunjavati i, primjerice, diskografskim izlošcima, predstavljanjem znamenitih ličnosti, skladatelja i promicatelja tamburaške glazbe te praktičnom demonstracijom izrade tamburaških žičanih glazbala.To je jako važno jer nigdje u svijetu ne postoji instrument kao što je tambura, riječ je o autohtonom i nacionalnom hrvatskom instrumentu.Tambura ovakva kakva je nastajala je od druge polovine 19.stoljeća do danas djelo je isključivo hrvatskih umova - ustvrdio je maestro Mihael Ferić. 

Zbog svoga značenja prvi Muzej tambure u svijetu postat će rijetka i vrlo vrijedna turistička atrakcija, a na otvorenju je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • libeluli 24.01.2013.

    ovo je jedna od najljepših i najboljih izložbi u Hrvatskoj... boli me briga za carstvo Rusije

  • tonci01-zgb 24.01.2013.

    konačno, jedna prekrasna vijest iz SB-a! Dosta nam je prestrašnih "crnjaka"! Gdin Ferić LIKE i s poštovanjem!

  • FreshPrince 23.01.2013.

    Evo nešto i dobro iz našeg Brodića

Komentiraj...
Vidi sve komentare