To je to što me zanima!

U slučaju katastrofe NE Krško, Zagreb nema plan spašavanja

Radioaktivni oblak od NE Krško do Zagreba stiže za četiri i pol sata. Ipak, u hrvatskom planu piše tek nekoliko uputa. Potrebno je zatvoriti se u podrum
Vidi originalni članak

Razvijenije zemlje u blizini kojih ili u kojima se nalazi nuklearna elektrana točno znaju što činiti u nepredviđenim situacijama.

Imaju detaljno razrađen plan spašavanja u slučaju nuklearne katastrofe poznatiji kao “contingency plan”. Hrvatska takav plan još nema.

Kod nas postoji tek državni plan zaštite i spašavanja u kojem su strategije obrane od poplava, potresa, epidemija...sve na jednom mjestu. Sadrži i plan zaštite od eventualne katastrofe u nuklearnoj elektrani Krško, ali stručnjaci upozoravaju da nije dovoljno detaljan.

Primjerice, u njemu piše da se mogu evakuirati “samo neki stanovnici” u krugu od 25 kilometara od elektrane.

- Država mora imati plan u kojem jasno piše kako će se odvijati evakuacija stanovništva, iz kojih gradova i kamo - kažu nam sugovornici.

Radioaktivni oblak od NE Krško do Zagreba stiže za četiri i pol sata. Ipak, u hrvatskom planu piše tek nekoliko uputa. Potrebno je zatvoriti se u podrum, a postoji i plan za one koji nemaju podzemne prostorije bez prozora.

- Zatvoriti prozore i oblijepiti ih ljepljivom trakom. Izolirati se nekoliko dana, pratiti vijesti te na radiju i televiziji slušati naše upute - kaže Petar Vitas iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Prošlog tjedna u sklopu redovitog pregleda sustava nuklearne elektrane Krško radnici su primijetili oštećenje radioaktivne gorive šipke. Dio šipke se odlomio i pao na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje. Radi se na otkrivanju uzroka oštećenja šipki, a opasnosti od curenja radioaktivnih tvari zasad nema.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • Thief 28.10.2013.

    To me niš ne čudi,čudno bi bilo da ima!

  • 28.10.2013.

    Radijus zračenja je oko 300 kilometara. Ali ima još jedna u Mađarskoj, vrlo blizu....

  • CptNemo 28.10.2013.

    Osim toga , onaj koji je pisao ovu glupost od članka , taj vjerojatno zna da će vjetar puhati TAJ DAn, kad bi se možebitna, a skoro nemoguća "havarija" mogla desiti - Baš sa sjeverozapada. I točno zna kojom brzinom će puhati da bi ZNAO da će doći BAŠ u RH za 4.5 sata!?!??! I ovo vi zovete novinarstvom?!?! Daj stavite ovo pod (loše) viceve, molim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare