Obavijesti

News

Komentari 77

U slučaju katastrofe NE Krško, Zagreb nema plan spašavanja

U slučaju katastrofe NE Krško, Zagreb nema plan spašavanja
1

Radioaktivni oblak od NE Krško do Zagreba stiže za četiri i pol sata. Ipak, u hrvatskom planu piše tek nekoliko uputa. Potrebno je zatvoriti se u podrum

VIDEO

Razvijenije zemlje u blizini kojih ili u kojima se nalazi nuklearna elektrana točno znaju što činiti u nepredviđenim situacijama.

Imaju detaljno razrađen plan spašavanja u slučaju nuklearne katastrofe poznatiji kao “contingency plan”. Hrvatska takav plan još nema.

Kod nas postoji tek državni plan zaštite i spašavanja u kojem su strategije obrane od poplava, potresa, epidemija...sve na jednom mjestu. Sadrži i plan zaštite od eventualne katastrofe u nuklearnoj elektrani Krško, ali stručnjaci upozoravaju da nije dovoljno detaljan.

Primjerice, u njemu piše da se mogu evakuirati “samo neki stanovnici” u krugu od 25 kilometara od elektrane.

- Država mora imati plan u kojem jasno piše kako će se odvijati evakuacija stanovništva, iz kojih gradova i kamo - kažu nam sugovornici.

Radioaktivni oblak od NE Krško do Zagreba stiže za četiri i pol sata. Ipak, u hrvatskom planu piše tek nekoliko uputa. Potrebno je zatvoriti se u podrum, a postoji i plan za one koji nemaju podzemne prostorije bez prozora.

- Zatvoriti prozore i oblijepiti ih ljepljivom trakom. Izolirati se nekoliko dana, pratiti vijesti te na radiju i televiziji slušati naše upute - kaže Petar Vitas iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Prošlog tjedna u sklopu redovitog pregleda sustava nuklearne elektrane Krško radnici su primijetili oštećenje radioaktivne gorive šipke. Dio šipke se odlomio i pao na dno reaktorskog bazena s vodom za hlađenje. Radi se na otkrivanju uzroka oštećenja šipki, a opasnosti od curenja radioaktivnih tvari zasad nema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...