To je to što me zanima!

U Splitu planulo 5000 porcija bakalara: Paukom dovezli divovsku teću do Peškarije

Bakalar su danima prije Badnjaka počeli pripremati za tradicionalni obrok u Splitu, ali ovog puta na Peškariji, a veliku teću u kojoj su ga dijelili izradili su u splitskom škveru i dovezli je paukom pred zoru
Vidi originalni članak

Oko 5.000 porcija bakalara skuhanog u "mega teći" promjera većeg od 2,2 metra, tradicionalno je na Badnjak u niti pola sata podijeljeno, ovaj put ne na Prokurativama nego na splitskoj Peškariji.

Time je nakon dvogodišnje stanke zbog koronavirusa, ponovo zaživjela akcija "Splitu s ljubavlju" koja se tradicionalno održava 24. prosinca.

Bakalar je danima pripremalo 30-ak članova udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i volonteri, a predvodili su ih poznati splitski chefovi Željko Neven Bremec, Petar Vlak.

Podijelili su ga brojni i učenici splitskih srednjih škola, a našli su se tu u predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, pa su bakalar građanima dijelili i gradonačelnik Ivica Puljak i župan Blaženko Boban.

- Spremili smo 250 kilograma bakalara kojeg smo za ovaj dan počeli pripremati za kuhanje, namakati i čistiti tjednima ranije. U mega teći našlo se pola tone krumpira, 40 litara maslinovog ulja, 250 kilograma kapule, te po pet kila češnjaka i peršina. Kako bi sve bilo ukusnije dodali smo i 20 litara bijelog vina, svježeg ružmarina, lovora i koječega drugog. Nakon kuhanja od ranog jutra dobili smo oko 1.200 litara bakalara – kazao je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Radi se o akciji koju je prije 16 godina u suradnji s Gradom Splitom pokrenuo pokojni Miro Bogdanović, osnivač ove udruge. Teća je posebno je za ovolike količine hrane izgrađena u splitskom Škveru, te je na Peškariju dovezena prije svanuća "paukom".

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Brnistra Cvitić 24.12.2022.

    Sirotinjo i Bogu si teška !!Sretan Božić

  • klincek123 24.12.2022.

    lijepo od grada Splita

  • sa-us 24.12.2022.

    Je li će ovo ući u Guinessovu knjigu rekorda?

Komentiraj...
Vidi sve komentare